Procedura contencioasă nu poate exista fără un raport litigios

În urma cercetărilor efectuate în cadrul instanţelor de judecată am observat că în ordinea procedurii contencioase au fost înaintate acţiuni în care reclamantul solicită încasarea de la sine însuşi în beneficiul pârâtului a pensiei de întreţinere pentru copiii minori. În opinia noastră nu este posibil de a fi satisfăcută o astfel de acţiune, deoarece cererea de chemare în judecată se examinează în ordinea procedurii contencioase (acţiune civilă) unde părţile se numesc reclamant, pârât şi se află într-un raportul litigios.
. (Photos.com)
Valentina Stratulat
28.01.2015

În urma cercetărilor efectuate în cadrul instanţelor de judecată am observat că în ordinea procedurii contencioase au fost înaintate acţiuni în care reclamantul solicită încasarea de la sine însuşi în beneficiul pârâtului a pensiei de întreţinere pentru copiii minori. În opinia noastră nu este posibil să fie satisfăcută o astfel de acţiune, deoarece cererea de chemare în judecată se examinează în ordinea procedurii contencioase (acţiune civilă) unde părţile se numesc reclamant, pârât şi se află într-un raportul litigios.

Conform normelor legale şi anume potrivit art. 166 alin. (1) Cod de procedura civilă al R. Moldova, oricine pretinde un drept împotriva unei alte persoane trebuie să depună în instanţa competentă o cerere de chemare în judecată.

Potrivit doctrinei procesual civile, procedura contencioasă constituie totalitatea normelor procesuale după care sunt soluţionate litigiile care se poartă între părţi cu interese contrarii. Subiecţii acţiunii civile sunt persoanele aflate în situaţie de conflict, iar obiectul acţiunii civile îl constituie pretenţia concretă a reclamantului faţă de pârât, pretenţie ce rezultă din raportul litigios.

Din aceste considerente susţinem că reclamantul nu poate solicita încasarea pensiei de întreţinere pentru copilul minor de la sine însuşi, deoarece în astfel de situaţii lipseşte un litigiu şi lipseşte pârâtul, adică lipseşte persoana împotriva căreia se pretinde un drept. Totodată se face imposibilă şi dispunerea încasării taxei de stat, care în litigiile respective se încasează de la pârât, deoarece art. 85 alin. (1) lit. a) Cod de procedură civilă al R. Moldova expres prevede că reclamanţii în acţiunile de încasare a pensiei de întreţinere sunt scutiţi de la plata taxei de stat.

Mai mult decât atât, potrivit art. 74 din Codul familiei al R. Moldova, părinţii sunt obligaţi să-şi întreţină copiii minori. Considerăm că în cazul în care reclamantul doreşte benevol să-şi întreţină copiii minori, o poate face prin mai multe metode, cum ar fi prin transferul de mijloace financiare sau chiar deschiderea unui cont de depozit în acest scop. De asemenea prin înţelegere directă cu pârâtul, reclamantul ar putea întreţine minorii prin orice altă metodă.

În concluzie conchidem că pe cale judecătorească este posibil să se încaseze pensia de întreţinere a copiilor minori doar atunci când părinţii nu ajung la un consens, iar unul dintre părinţi nu contribuie la întreţinerea copilului, adică se eschivează de la întreţinerea acestuia. Deci procedura contencioasă nu poate exista fără un raport litigios.


Valentina Stratulat, doctorandă în cadrul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor