Moldova: Noile amendamente la Codul Contravenţional, adoptate de Parlament

Locuitorii Transnistriei care deţin cetăţenia altor state, spre deosebire de alţi cetăţeni străini, nu vor fi sancţionaţi dacă vor încălca regulile de şedere în Moldova. Astfel prevăd amendamentele la Codul Contravenţional, adoptate de Parlament şi intrate în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Balanta Justitiei (photos.com)
Tatiana Chiriac
13.11.2013

Locuitorii Transnistriei care deţin cetăţenia altor state, spre deosebire de alţi cetăţeni străini, nu vor fi sancţionaţi dacă vor încălca regulile de şedere în Moldova. Astfel prevăd amendamentele la Codul Contravenţional adoptate de Parlament şi intrate în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit acestor modificări, amenda în valoare de 200-400 lei, prevăzută pentru nedeclararea de către cetăţenii străini în termenul stabilit a intrării pe teritoriul Republicii Moldova, nu li se aplică deţinătorilor actelor de călătorie eliberate de către autorităţile străine cetăţenilor cu domiciliul în localităţile din stânga Nistrului (Transnistria).

Astfel, autorităţile Moldovei şi-au îndeplinit promisiunea dată administraţiei tiraspolene de a elimina impedimentele în circulaţia locuitorilor Transnistriei cu cetăţenie străină, pe teritoriul Moldovei.

Conform datelor autoproclamatei RMN, regiunea are 505,8 mii de locuitori, dintre care circa 180 mii deţin cetăţenia Federaţiei Ruse şi 80 de mii - pe cea a Ucrainei.

Conform datelor Chişinăului, peste 200 de mii de locuitori ai regiunii transnistrene deţin cetăţenia Republicii Moldova. În condiţiile în care paşapoartele locale nu sunt recunoscute nicăieri peste hotarele Transnistriei, ca şi RMN ca atare, locuitorii adoptă cetăţenie străină ca să se poată deplasa peste hotare.

Până acum localnicii, bunăoară, cu paşapoarte ruseşti, au avut probleme la călătoriile prin Moldova. Acestora, ca şi altor locuitori ai Federaţiei Ruse, la intrarea în R.Moldova li se cerea o menţiune în paşaport, care, fireşte, lipsea, sau permis de şedere în Moldova. Lipsa acestora se solda cu amenzi.

Problemele apăreau şi la tentativa de plecare din Moldova cu avionul sau cu trenul.

După ce Moldova a deschis oficii teritoriale ale Biroului Migraţiune şi Azil de-a lungul hotarului administrativ cu Transnistria, situaţia s-a agravat şi Tiraspolul a calificat aceasta drept o încercare de restricţionare a libertăţii de circulaţie. La negocieri, Chişinăul i-a promis Tiraspolului că va rezolva această problemă, ceea ce a şi făcut.

Este adevărat că documentul publicat nu clarifică noţiunea de acte de călătorie. Fie că este vorba despre un paşaport internaţional cu menţiunea de luare la evidenţă consulară în Moldova, fie că de paşaportul transnistrean intern cu viza de reşedinţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor