Contractul de donaţie a fost anulat corect?

Spuneţi-mi vă rog dacă a procedat corect instanţa de judecată în următoarea situaţie?

Eu. şi sora mea, C.A., am avut o înţelegere că eu îi voi dărui 5 loturi de teren pe care le am în proprietate, iar ea mă va primi să locuiesc în casa ei şi va avea grijă de mine. Astfel, la data 18.03.2010, prin Contractul de donaţie nr. 3155, autentificat notarial, i-am donat cu titlu gratuit surorii mele loturile de teren menţionate.

Până în septembrie 2011, am locuit la sora C.A., iar pe la finele lunii septembrie 2011, ea m-a alungat din casă. Astfel donatarul – C.A. a refuzat nemotivat să-şi îndeplinească condiţia promisă.

În rezultat eu am depus, la Comisariatul raional de poliţie, o plângere pentru ca să întreprindă măsurile cuvenite, însă am primit un răspuns prin care se confirmă faptul că sora m-a alungat din casă, dar litigiul apărut este un litigiu civil ce ţine de competenţa instanţei de judecată. Astfel la data 15.03.2012 m-am adresat în instanţa de judecată cu o cerere prin care am solicitat anularea contractului de donaţie menţionat, în baza art 834 al. (3) CC al RM.

În instanţă pârâta care este sora mea, a recunoscut acţiunea.

Iar, la data de 11.05.2012 instanţa a emis o hotărâre de anulare a contractului de donaţie în baza articolul 230 CC, admiţând acţiunea înaintată.

Soluţia:

Având în vedere că potrivit art 834 al (1) şi (3) din Codul Civil al Republicii Molodva ”părţile pot conveni ca efectele donaţiei să fie condiţionate de îndeplinirea unei sarcini sau de realizarea unui scop” şi respectiv ”dacă donatarul nu îndeplineşte sarcina, donatorul poate revoca donaţia”, astfel dvs. aveaţi dreptul să cereţi revocarea contractului de donaţie nr. 3155, dar nu anularea acestuia.

Deci din start, cerinţa dvs. nu era formulată corect, iar instanţa trebuia să restituie cererea de chemare în judecată, emiţînd o încheiere în care trebuia să precizeze că în cazul când donatarul nu îndeplineşte sarcina promisă, donatorul poate revoca donaţia (art. 834 alin (3) CC al RM). Iar anularea unui contract poate fi invocată când acesta este încheiat cu nerespectarea normelor privind condiţiile de validitate sau valabilitate ale unui act juridic. Totodată nulitatea este o sancţiune de drept civil şi presupune un act nevalabil, pe când revocarea presupune un act valabil încheiat.

Dacă totuşi instanţa a primit cererea spre examinare atunci, trebuia să judece cauza ţinând conte de art 240 al (3) CPC al RM, şi anume ”Instanţa judecătorească adoptă hotărârea în limitele pretenţiilor înaintate de reclamant”, nedispunând de posibilitatea modificării obiectului sau temeiurilor acţiunii din oficiu. Deci trebuia să respingă acţiunea ca fiind neîntemeiată.

Astfel, potrivit Hotărârii Plenului Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova nr. 2 din 30.03.2009, punctual 25, Curtea ne explică: dacă donatorul a solicitat declararea nulităţii contractului de donaţie, invocând o ”ingratitudine gravă a donatarului la adresa primului”, instanţa de judecată va respinge acţiunea ca fiind neîntemeiată, deoarece în baza temeiului menţionat se poate solicita rezoluţiunea, dar nu declararea nulităţii contractului de donaţie.


Valentina Stratulat este licenţiată în dreptul penal, master în dreptul constituţional şi administrativ, şi audienta Institutului Naţional al Justiţiei din Republica Moldova

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură