Contractul administrativ - modalitate a contractului civil
Trăsăturile distinctive ce caracterizează contractele administrative
În literatura de specialitate există următoarele criterii de evidenţiere a trăsăturilor caracteristice şi anume:[1]
- Părţile în contractele administrative. Una din părţile contractante în contractul administrativ este necesar să fie o autoritate sau un organ al administraţiei publice. Cealaltă parte contractantă este un particular care se situează în afara sistemului organelor administraţiei publice şi care are calitate de persoană fizică sau persoană juridică.
- Obiectul contractelor administrative. Contractele administrative au ca obiect realizarea unui interes general, al unui interes public, fie prin prestarea unui serviciu public, fie prin exercitarea unei funcţii publice[2]. Obiectul contractelor administrative poate fi concesionarea unor activităţi economice, servicii publice, unităţi de producţie ale unor regiuni autonome şi terenuri proprietate de stat. Obiect al contractului administrativ poate fi şi închirierea unor bunuri care aparţin organelor statului[3], sau locaţia gestiunii secţiilor uzinelor şi altor subunităţi economice din structura lor.
- Clauzele contractului administrativ. Clauzele contractului administrativ sunt stabilite prin lege sau pe baza şi în executarea legii de către organele administraţiei publice.
- Executarea obligaţiilor. Executarea obligaţiilor ce decurg din contractul administrativ, deşi nu sunt deosebite de cele ce decurg din contractul civil, sunt totuşi mai riguroase, iar sancţiunile mai severe. Contractele administrative urmează regulile dreptului administrativ şi civil în egală măsură. Contractele administrative necesită forma scrisă la încheiere şi ele se încheie intuitu personae, ceea ce înseamnă că acest contract nu poate fi transmis altor persoane decât în care legea permite acest lucru.
Doctrinarul A. Iorgovan evidenţiază următoarele trăsături[4]:
- Un acord de voinţă între o autoritate a administraţiei publice şi un particular.
- Acordul de voinţă să aibă ca scop crearea unor obligaţii publice de prestare a unor lucrări sau servicii în schimbul unei remuneraţii.
- Prestaţia să fie destinată a asigura funcţionarea unui serviciu public.
- Părţile, printr-o clauză expresă, prin forma contractului, prin genul de colaborare sau prin orice manifestare de voinţă să fi înţeles şi să se supună regimului de drept public.
- În caz de nerespectare sau de neonorare a obligaţiilor contractuale din partea particularului, autoritatea administraţiei publice are dreptul de a modifica sau rezilia unilateral contractul.
- Soluţionarea litigiilor este de competenţa instanţelor de contencios administrativ, dacă legea nu prevede altfel.
Astfel putem conchide că, contractele administrative reprezintă nişte acte unilaterale care dispun de un mod specific de încheiere şi anume acestea pot fi încheiate în urma desfăşurării unui tender sau a unei licitaţii.
Coraportul propriu-zis dintre contractul administrativ şi contractul civil
Contractul administrativ şi contractul civil constituie ambele acordul a două ori mai multe voinţe juridice în scopul producerii efectelor juridice. Cu toate că au câteva trăsături asemănătoare, totuşi contractul administrativ este o formă a actului administrativ şi este o categorie distinctă de contracte cu trăsături specifice.
Prin natura lor contractele administrative sunt identice cu contractele de drept civil, deosebirea constă însă în regimul juridic care li se aplică. Spre deosebire de contractele de drept civil contractele administrative sunt supuse şi unor reguli de drept public care fac parte din regimul juridic administrativ. Deci contractele administrative urmează regulile dreptului administrativ şi civil în egală măsură
Chiar dacă şi în contractul administrativ este prezentă voinţa ambelor părţi, o parte fiind obligatoriu o autoritate administrativă, autoritatea administrativă, poate modifica sau rezilia din propria iniţiativă acest contract.
În afară de cele enunţate mai sus, voi mai enumera un şir de trăsături specifice pentru contractele administrative şi anume:
Scopul principal al contractului administrativ este realizarea şi satisfacerea interesului public în coraport cu interesul personal.
Contractul administrativ reprezintă una din principalele forme de realizare a activităţii autorităţilor administraţiei publice.
Contractele administrative necesită forma scrisă la încheiere şi ele se încheie intuitu personae, ceea ce înseamnă că acest contract nu poate fi transmis altor persoane decât în masura în care legea permite acest lucru.
Contractele administrative se încheie între subiecţii aflaţi pe diferite niveluri ierarhice, principalul fiind libera voinţă a părţilor, şi părţile sunt egale din punct de vedere juridic.
Autoritatea administraţiei publice poate încheia contractul administrativ doar în limita competenţei sale şi va urmări scopul ce iese din atribuţiile sale.
Contractul administrativ se semnează de persoana împuternicită să reprezinte autoritatea administraţiei publice, doar în limita competenţei sale.
În concluzie vreau să menţionez că, Contractul administrativ reprezintă un acord de voinţă a două sau mai multe părţi, o parte fiind obligatoriu o autoritate a administraţiei publice, se încheie în mod benevol, şi prevede un şir de drepturi şi obligaţii obligatorii ale părţilor, având ca scop realizarea interesului public. Contractul administrativ se supune normelor dreptului administrativ.
[1] “Drept administrativ” ,Al.Nigoiţă, ed. Silvy ,Buc.1998, p. 174-177
,, Drept administrativ şi elemente de ştiinţa administraţiei,, Emilian S. Ticomes, S.Gheorghe, ed Sedcom Libris Iaşi 2003, pag. 322,323.
[2] ,,Tratat de drept administrative,, A. Iorgovan pag. 368
[3] “Drept administrativ” ,Al.Nigoiţă, ed. Silvy ,Buc.1995, p. 160
[4] Tratat de drept administrative,, A. Iorgovan pag. 369-370
Valentina Stratulat este licenţiată în dreptul penal, master în dreptul constituţional şi administrativ, şi audienţa Institutului Naţional al Justiţiei din Republica Moldova