Zacuscă de dovlecei - gustoasă şi sănătoasă
alte articole
Dovleceii cu textura lor mătăsoasă în combinaţie cu gustul ardeilor copţi, dulceaţa morcovilor, a ţelinei şi pătrunjelului, balansează natural aciditatea roşiilor, dau un gust deosebit şi o aromă aparte zacuştei de dovlecei.
Zacusca se poate consuma ca atare, servi ca aperitiv, sau se poate amesteca cu paste fierte sau orez fiert pentru a obţine un ghiveci de legume rapid şi sănătos.
Dacă doriţi să folosiţi această zacuscă în diversificarea alimentaţiei la copii mici, se recomandă reducerea sau eliminarea piperului, în funcţie de vârsta acestuia.
Ingrediente:
4 kg dovlecei,
1 kg de ceapă curăţată,
1 kg ardei copţi sau 1,5 kg proaspeţi (gras roşu, gogoşar, kapia),
500 g morcovi,
250 g albitură (pătrunjel, sparanghel, o bucată de rădăcină de ţelină)
200 ml ulei,
1 litru de bulion (suc de roşii) sau 1,5 kg roşii proaspete,
2 linguri rase de sare, sau după preferinţă,
piper după gust,
2 frunze dafin,
2-3 căţei de usturoi (opţional)
Modul de preparare:
Dacă dovleceii sunt tineri şi fragezi se pot folosi cu coajă cu tot, se curăţă doar vârfurile, codiţele şi se îndepărtează eventualele impurităţi. Dacă sunt maturi, dovleceii se curată de coajă, iar dacă sâmburii sunt deja formaţi, se scot cu ajutorul unei linguri. Dovleceii se dau apoi pe răzătoare sau se mărunţesc folosind un robot de bucătărie. Se presară puţină sare, se amestecă uşor, după care se lasă deoparte într-o sită să se scurgă excesul de lichid.
Ardeii roşii (graşi şi kapia) şi gogoşarii se coc pe plită sau grătar şi se curăţă de pieliţa şi seminţe.
Ceapa se curăţă şi se taie în patru. Ceapa se opăreşte în apă fierbinte pentru câteva minute, apoi se scoate şi se lasă deoparte într-o sită să se răcească.
Se taie mărunt sau se poate da prin maşina de carne sau robot de bucătărie. Ceapa se opăreşte pentru a îndepărta gustul şi mirosul astringent dar şi pentru evita eventualele arsuri la stomac pentru cei sensibili.
Morcovii şi albiturile se curăţă de coajă, apoi se dau pe răzătoarea cu găuri mari, sau se mărunţesc în cubuleţe mici folosind un cuţit ascuţit sau un robot de bucătărie.
Dacă folosiţi roşii proaspete acestea se curăţă de pieliţa şi seminţele iar pulpa se dă prin răzătoare sau se taie în cubuleţe mărunte. Dacă folosiţi bulion (suc de roşii) se poate sări peste acest pas.
După ce toate zarzavaturile au fost pregătite se poate începe prepararea pastei de zacuscă.
Într-o cratiţă mare, cu fund gros, la foc mediu, se toarnă mai întâi uleiul.
Se adaugă ceapa şi se amestecă continuu pentru câteva minute, până când ceapa începe să devină translucidă. Pentru că a fost opărită, mai mult se înăbuşă în ulei decât se prăjeşte.
Se adaugă apoi morcovii şi albiturile rase sau mărunţite şi se continuă amestecarea până când se observă că morcovii îşi schimbă culoarea.
Se adaugă ardeii copţi şi dovleceii raşi după ce în prealabil au fost scurşi bine de apa lăsată.
Se continuă fierberea, iar când amestecul începe să clocotească se adaugă roşiile mărunţite sau bulionul.
Se adaugă o lingură de sare, piper şi 2 frunze de dafin.
Zacusca se fierbe la foc mic, amestecând mereu, până când scade zeama şi picături fine de ulei încep să se ridice deasupra. Nu va fi mult ulei, deoarece cantitatea folosită este mică în comparaţie cu alte reţete.
Se potriveşte de sare, după gustul fiecăruia, apoi se adaugă usturoiul pisat. Dacă compoziţia vi se pare puţin acrişoară se poate adăuga miere pentru a tăia din aciditatea roşiilor (în cazul în care aţi folosit roşii proaspete).
Când zacusca este gata se stinge focul şi se lasă aproximativ 10 minute să se infuzeze cu usturoiul adăugat la final.
Borcanele spălate se sterilizează în cuptor la 94 C(200 F) pentru 10 minute.
Zacusca se toarnă în borcanele care se scot cu grijă din cuptor cât sunt încă fierbinţi. Gura borcanelor se şterge cu un şerveţel de bucătărie îmbibat cu oţet pentru a curăţa orice urmă de grăsime apoi se pot capacele.
Borcanele se sterilizează în bain-marie timp de 25 de minute din momentul în care apa a început să clocotească.
Borcanele se lasă să se răcească în vasul în care au fiert, apoi se scot, se lasă să se zvânte şi se pun la rece în cămară.
Vă dorim poftă bună!