Plachie de crap - o mâncare savuroasă şi deosebit de sănătoasă

Plachia de crap este o mâncare delicioasă de peşte la cuptor cu o savoare deosebită.
Maria Matyiku
12.01.2022

alte articole

Plachie de crap (Maria Matyiku / Epoch Times)
Maria Matyiku
12.01.2022

Plachia de peşte, este o mâncare simplă, uşoară, hrănitoare şi gustoasă. Patul de legume cu multă ceapă, usturoi, roşii, ardei şi puţin morcov îmbină plăcut aromele de mirodenii (dafin şi cimbru) cu cele ale legumelor proaspete, rezultând o tocană delicioasă, perfectă pentru a fi servită cu mămăliguţă sau pâine de casă proaspătă şi ardei iute.

Indiferent de zonă, pe lângă peştele cu carne albă (crap, somn, caraş), sunt nelipsite ceapa, usturoiul, roşiile sau sucul de roşii şi neapărat vin alb sau oţet de vin. Cu un ph scăzut, oţetul sau vinul, este un ingredient esenţial ce acţionează ca un solvent, ajutând la extragerea calciului şi a altor minerale din oasele peştelui în timp ce acesta fierbe încet la cuptor, ajutând la macerarea acestora. Dacă folosiţi peşti mici, oasele acestora se vor înmuia, în timp ce carnea va rămâne fragedă şi delicioasă.

Este o mâncare sănătoasă şi un mod de preparare preferat în special pentru copiii mici, pentru a se evita înecarea cu oase mici, dar şi pentru aportul suplimentar de calciu din oasele macerate şi acizii graşi ( omega 3) din grăsimea de peşte.

O parte din grăsimea de la peşte se va topi peste legume, dându-le o aromă şi un gust deosebit.

Ingrediente:

  • 1 - 1,5 kg de crap,
  • 4-5 cepe,
  • 2-3 căţei de usturoi,
  • 1 morcov,
  • 1 ardei roşu mare sau 2 mici,
  • un pahar de apă,
  • un pahar de oţet de 9 grade sau vin alb,
  • 2-3 foi de dafin,
  • 1/2 kg de roşii,
  • sare, piper după preferinţă,
  • 1/2 linguriţă de cimbru,
  • ulei pentru stropit deasupra,
  • pătrunjel verde pentru ornat, suc sau felii de lămâie pentru servit (opţional)

Ingredientele principale (Maria Matyiku / Epoch Times)
Ingredientele principale (Maria Matyiku / Epoch Times)


Modul de preparare:

Peştele se curăţă de solzi şi intestine, se scot urechile (părţile amare) şi se spală bine, în mai multe ape. Se şterge apoi cu un prosop de hârtie sau o pânză absorbantă.
Dacă este mare, peştele se taie în felii. Peştele se presară bine cu sare pe toate părţile şi se lasă deoparte cel puţin 30 minute, pentru a-şi trage sare.

Peştele se presară bine cu sare (Maria Matyiku / Epoch Times)
Peştele se presară bine cu sare (Maria Matyiku / Epoch Times)

Între timp se pregăteşte patul de legume. Ceapa se curăţă şi se taie solzişori, apoi se aşterne într-un strat pe fundul vasului de copt. Usturoiul curăţat se taie în felii subţiri şi se împrăştie peste ceapă. Ardeiul şi morcovul se taie rondele şi se adaugă în tava de copt. Se stropeşte cu puţin ulei, apoi se presară sare, piper, se adaugă foile de dafin şi puţin cimbru.

Se pregăteşte patul de legume (Maria Matyiku / Epoch Times)
Se pregăteşte patul de legume (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se aşează feliile de peşte. Apoi se adaugă apoi apa şi oţetul.

Se aşează feliile de peşte (Maria Matyiku / Epoch Times)
Se aşează feliile de peşte (Maria Matyiku / Epoch Times)


Roşiile se taie în felii subţiri şi se aşează deasupra peste carnea de crap. Se presară din nou puţină sare, piper şi cimbru şi se stropesc cu ulei.

Roşiile se taie în felii şi se pun deasupra peste crap (Maria Matyiku / Epoch Times)
Roşiile se taie în felii şi se pun deasupra peste crap (Maria Matyiku / Epoch Times)


Vasul de copt se dă la cuptor la 180 C pentru 10 minute, după care temperatura se reduce la 160 C ( la peşte mare ) sau 130 C ( la peşte mic) şi se lasă în continuare pentru încă 30-40 minute până când peştele este pătruns.

Dacă folosiţi peşte mare, timpul de coacere la 160 C este suficient pentru a avea un peşte zemos şi fraged, cu un sos consistent, însă oasele vor rămâne tari, deoarece nu vor avea timp suficient pentru macerare.

Dacă folosiţi peşte mic şi vreţi că oasele să se topească, reduceţi focul la 130 C şi lăsaţi peştele să se coacă la foc lent pentru câteva ore. Este gata când oasele sunt moi. Carnea nu se va usca, feliile de roşii o vor proteja.

Când este gata, plachia de peşte se scoate din cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)
Când este gata, plachia de peşte se scoate din cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Când este gata, plachia de peste se scoate din cuptor, se lasă câteva minute să se răcească puţin, apoi se presară verdeaţa tocată deasupra. Opţional se poate stropi cu puţin suc de lămâie.

Se serveşte cât este încă fierbinte cu mămăliguţă sau pâine proaspătă, dar este bună şi rece.

Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor