Galetă cu dovlecei, praz şi telemea

Galeta cu dovlecei, praz şi telemea
Galeta cu dovlecei, praz şi telemea (Maria Matyiku / Epoch Times)


Galeta este o variantă mai modernă a plăcintelor cu legume şi e răspândită în reţetele gastronomice ale multor ţări. Galeta este foate apreciată, mai ales vara, când sunt legume proaspete. Chiar dacă în aparenţă poate părea complicată, textura aluatului şi gustul legumelor combinate răsplătesc pe deplin efortul suplimentar.

Ingredientele principale:

Pentru aluat
100 g ulei
100g făină
200 g făină
1 ou
1 linguriţă de sare
3 linguri ulei
8 linguri de lapte
1 lingură de oţet

Pentru prepararea umpluturii
1 lingură de ulei de măsline

1 cană de brânză telemea rasă

2 fire de praz, tăiate în rondele subţiri
1 cartof mare sau 2 cartofi mici tăiaţi în felii subţiri
2 căţei de usturoi, tocaţi

2 dovlecei

3 linguriţe de cimbru verde sau uscat
30 g brânza tare, rasă
sare / piper, după gust
1 ou amestecat cu 1 lingură de apă sărată

Prepararea aluatului:

Într-o tigaie încălzită la foc mediu, se face sosul alb folosing 100 g de făină şi 100 g ulei. Uleiul se încălzeşte la temperatura medie, apoi se adaugă făina în ploaie. Se lăsă în continuare pe sobă până când faina îşi schimbă uşor culoarea. Se lasă deoparte să se răcească.

Pentru aluatul de galetă, cerneţi făina într-un bol şi adăugaţi sarea. Adăugaţi apoi oul şi câte o lingură de lapte rece, amestecând uşor compoziţia. Continuaţi cu adăugarea laptelui, până când aluatul se leagă bine. Adăugaţi apoi uleiul şi oţelul şi amestecaţi până când se omogenizează bine cu restul compoziţiei.

Adunaţi aluatul sub forma unei mingi, acoperiţi-l cu o folie de plastic, apoi daţi-l la frigider pentru cel puţin 20 minute.

Când aluatul s-a răcit suficient, se întinde într-o foaie subtire, cu ajutorul unui sucitor. Întindeţi aluatul într-o formă de cerc. Foaia se unge pe deasupra cu sosul alb, apoi se rulează. Foaia se întinde din nou în formă de cerc, se crestează cam 4-5 cm adâncime de jur împrejurul circumferintei foii, apoi se transferă în tavă.

Cuptorul se încălzeşte la 200°C.

Prepararea legumelor

Pentru a se curăţa uşor, prazul se taie în rondele, apoi se spală sub jet de apă, eliminând firele de nisip de pe frunze. Prazul tăiat împreună cu usturoiul mărunţit se pun într-o tigaie cu o lingură de ulei şi se gătesc cam 3-4 minute. Se pune apoi deoparte să se răcească.

Cartoful se curăţa de coajă, se taie în felii subţiri, care se coc pe plită pe ambele părţi.

Dovleceii tăiaţi longitudinal şi în rondele se gătesc în puţin ulei timp de un minut. Dovleceii tăiaţi pe lungime se înfăşoară de jur împrejurul roşiilor.

Pe partea de mijloc a crustei, se împrăştie uniform o cană de telemea rasă, apoi se pune stratul de praz, urmat de cel de cartofi.

Se pune un rând de rondele de dovlecei, lăsând 2 cm liberi, pentru a lăsa aluatul să se plieze, iar în centru se pun roşiile învelite în feliile de dovlecei tăiate pe lungime.

Dovleceii şi roşiile învelite se acoperă cu strat de brânză Aluatul se pliază peste legume, suprapunând uşor părţile crestate. Aluatul se unge cu ou.

Se pune la cuptor pentru aproximativ 45 de minute sau până când vegetalele s-au înmuiat şi crusta de aluat este rumenită.

Vă dorim poftă bună!