Reţete de vară: Tocană de dovlecei cu usturoi verde

Tocană de dovlecei
Tocană de dovlecei (Maria Matyiku / Epoch Times)

Iată o variantă de tocană de vară cu dovlecei şi usturoi verde - o reţetă simplă pe care bunica o făcea întotdeauna pentru noi, în zilele călduroase de vara - ne-a plăcut atunci şi ne place şi acum! Este o mâncare deosebit de gustoasă care se poate servi ca atare sau cu telemea rasă, cu pâine sau cu mămăliguţă. Este delicioasă servită peste paste cu putină brânză sau ca şi garnitură lângă grătar sau pui.

Ingrediente:

2-3 linguri de ulei,
1 legătură de ceapă sau 1-2 cepe de mărime potrivite,
1 ardei roşu,
1 ardei galben,
2-3 dovlecei tineri,
2-3 fire de usturoi verde,
zeama de la 1/2 lămâie sau 1-2 roşii,
sare şi piper după gust,
1 lingură de amidon sau faină,
50 ml lapte sau apă,
1 legătură pătrunjel verde sau mărar

Mod de preparare:

Se începe mai întâi cu pregătirea legumelor: dovleceii se spală bine, se curăţă de capete şi eventualele pete de pe coajă apoi se taie în rondele sau cubuleţe.
Ceapa se curăţă şi se mărunţeşte. Ardeii se curăţă de seminţe şi se taie fideluţă. Partea albă de la firele de usturoi se zdrobeşte, iar frunzele verzi se taie mărunt.

Într-o cratiţă de mărime potrivită se pun 2-3 linguri de ulei, apoi se adaugă ceapa mărunţită şi partea albă de la usturoi.

Se amestecă 1-2 minute până când ceapa devine sticloasă, apoi se adaugă ardeiul tăiat fideluţă. Se prepară în continuare câteva minute, apoi se pune puţină apă din când în când şi se fierb împreună cam 10 minute.

În cazul în care se folosesc roşii, acestea se taie în cubuleţe mici şi se pun în cratiţă la câteva minute după adăugarea ardeiului.

Se pun apoi rondelele sau cubuleţele de dovlecei şi se fierb în continuare cam 5 minute la foc mic.

Când dovleceii sunt pătrunşi dar încă fermi, se adaugă frunzele de usturoi, zeama de lămâie şi dresătura făcută dintr-o lingură de amidon sau făină, amestecată cu apă sau lapte. Se mai lasă la fiert un minut sau două, până când sosul se îngroaşă.

La sfârşit, se potriveşte de sare şi piper şi se presară mărar sau pătrunjel verde, tăiat mărunt. Dovleceii se servesc atât calzi cât şi reci, simpli sau cu brânză rasă. Vă dorim poftă bună!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură