Piept de pui la cuptor cu seminţe de susan - servit cu garnitură de dovlecei cu roşii şi quinoa
alte articole
Galerie foto pe pagina originală a Epoch Times România.
V-aţi întrebat vreodată care e secretul folosit de cei iscusiţi în ale gătitului pentru prepararea unui piept de pui suculent şi aromat, care să ţi se topească în gură? Încercaţi să gătiţi pieptul de pui marinat în prealabil în suc de lămâie, la cuptor sau pe grătar, la temperatură ridicată, pentru un timp relativ scurt.
Mâncarea de dovlecei cu roşii şi orez e o reţetă de sezon destul de populară. Înlocuind orezul din reţeta tradiţională, cu quinoa, pe lângă beneficiile de sănătate pentru care quinoa este venerată, veţi reduce timpul de preparare substanţial, deoarece quinoa se fierbe în 10 minute.
Pentru a evita uscarea cărnii, se recomandă marinarea pieptului de pui într-un baiţ făcut din ulei amestecat cu zeamă de lămâie sau oţet, la care se adaugă după gust diferite ierburi şi condimente. Uleiul acţionează ca o barieră între carnea de pui şi temperatura fierbinte a cuptorului, iar sucul de lămâie/ oţetul frăgezeşte carnea, astfel încât carnea rămâne suculentă şi moale, fără a se usca.
Ingrediente:
pentru friptură
4 jumătăţi de piept de pui,
1/2 linguriţă piper negru,
1 linguriţă paprică,
1 linguriţă de sare,
2 linguriţe seminţe de susan,
200 g ciuperci,
pentru baiţ
3/4 ceaşcă de ulei de măsline,
sucul de la o lămâie sau 5-6 linguri de oţet de mere,
crenguţe verzi de cimbru sau pătrunjel tocate mărunt,
Mâncarea de dovlecei cu roşii şi quinoa
3 linguri de ulei,
4 dovlecei de mărime potrivită,
½ kg de roşii mai mici,
o cană de quinoa,
3 căni de apă,
Sare, piper,
Lămâie,
Câteva crenguţe de leuştean, pătrunjel sau cilandro
Mod de preparare:
Pieptul de pui se curăţă de grăsime. Pentru prepararea baiţului de marinat, se combină uleiul, zeama de lămâie, cimbrul sau pătrunjelul şi se amestecă bine. Se toarnă într-o pungă care se poate închide sau un vas de plastic/sticlă cu capac şi se adaugă pieptul de pui.
Marinaţi carnea de pui în frigider cel puţin câteva ore sau cu o zi înainte.
Înainte de preparare, carnea se scoate din frigider şi se lasă să ajungă la temperatura camerei. Se scoate din baiţ, apoi se presară cu paprică, sare, piper şi seminţe de susan.
Într-o tavă se pune o lingură de ulei, se aşează un strat de ciuperci. Peste ciuperci se presară puţină sare, piper şi apoi se stropesc cu zeamă de lămâie.
Pieptul de pui se aşează peste patul de ciupercuţe, deasupra se pune o crenguţă de cimbru şi se dă la cuptor pentru 20 minute la temperatura de 230C. Dacă se lasă prea mult sau se coace la o temperatură mică, pieptul de pui se întăreşte şi carnea devine uscată.
Quinoa se pune într-o sită măruntă şi spală bine sub jet de apă călduţă, pentru a se elimina substanţa de deasupra care poate dă un gust uşor de amăreală. Se pune la fiert într-o oală în care se adaugă 3 căni de apă şi puţină sare şi se fierbe 10 minute. Se ia de pe foc şi se lasă deoparte. Quinoa va absorbi apa rămasă. Dacă nu aveţi la îndemâna quinoa se poate folosi orez fiert.
În timp ce puiul e la cuptor, se prepară mâncarea de dovlecei. Dovleceii se spală, se îndepărtează extremităţile, apoi se taie în bucăţi de 3-4 cm lungime. Fiecare bucată se taie în patru. Roşiile se taie în felii.
Într-o tigaie mai mare, se pun 3 linguri de ulei, apoi se adaugă bucăţile de dovlecei, se presară cu puţină sare şi se gătesc cam 5 minute, după care se pun feliile de roşii şi cam jumătate din verdeaţa mărunţită. Se gătesc în continuare dar nu mai mult de 5 minute. Dovlecei îşi vor schimba culoarea, dar vor rămâne puţin crocanţi.
Se adaugă quinoa fiartă, se stoarce sucul de la o jumătate de lămâie şi se amestecă totul. Înainte de servire se presară pe deasupra cu verdeaţa rămasă.
Pieptul de pui se serveşte alături de mâncarea de dovlecei şi ciupercile făcute la cuptor.
Vă dorim poftă bună!