Tocăniţa de dovlecei - o mâncare de vară minunată

O mâncare minunată de vară, simplă şi gustoasă, mai ales când e gătită la începutul verii, cu dovlecei tineri şi cruzi. E una din acele feluri de mâncare care ne-au plăcut în copilărie şi ne plac şi acum!
Maria Matyiku
10.07.2012

O mâncare minunată de vară, simplă şi gustoasă, mai ales când e gătită la începutul verii, cu dovlecei tineri şi cruzi. E una din acele feluri de mâncare care ne-au plăcut în copilărie şi ne plac şi acum!

Ingrediente:

  • un kg de dovlecei
  • o bucată de praz sau o ceapă
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 1-2 roşii
  • o legătură de mărar verde
  • ulei, sare, piper şi paprică
  • o lingură de făină
  • o cană de apă sau supă de oase

Modul de preparare:

Dovleceii se spală bine şi se curăţă de capete. Cu ajutorul unei linguriţe sau cupe de pepene, se scobeşte miezul dovleceilor în forme cât mai rotunde, în aşa fel încât să rămână şi puţin din coajă.

Într-o cratiţă se pun câteva linguri de ulei la încins, se zdrobesc căţeii de usturoi cu latura cuţitului, apoi se pun la călit. Se taie prazul în rondele (sau dacă se foloseşte ceapă, aceasta se taie mărunt), apoi se adaugă în cratiţă. Se lasă un minut două la foc mediu, apoi se pune o linguriţă rasă de paprică, după care se adaugă roşiile tăiate în cubuleţe.

După aproximativ cinci minute de fierbere a prazului(cepei) şi roşiilor, se adaugă mingile de dovlecei, o cană de apă sau zeamă de oase, şi se condimentează cu sare şi piper după gust. Se lasă legumele să fiarbă în continuare, cam cinci minute la foc mic, după care se adaugă dresătura făcută dintr-o lingură de făină, amestecată cu apă sau lapte. Se mai lasă la fiert un minut două, până când zeama se îngroaşă, iar la sfârşit se adaugă mărarul verde tocat. Tocăniţa se poate servi atât caldă cât şi rece.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor