Plăcinte umplute cu dovlecei la tigaie - o reţetă veche din bucătăria bunicilor

Este o plăcintă moale şi pufoasă care ne aminteşte de anii copilăriei sau de vremurile când bunicile noastre coceau aceste plăcinte fie pe lespedea de piatră la gura cuptorului fie folosind o tigaie de fontă.
Plăcinte umplute cu dovlecel la tigaie
Plăcinte umplute cu dovlecel la tigaie (Maria Matyiku /Epoch Times)

Plăcinta la tigaie este o reţetă ţărănească veche, relativ simplă şi deosebit de gustoasă, care se prepară destul de repede. Este o plăcintă moale şi pufoasă care ne aminteşte de anii copilăriei sau de vremurile când bunicile noastre coceau aceste plăcinte fie pe lespedea de piatră la gura cuptorului, fie folosind o tigaie de fontă (tuci) unsă cu puţină grăsime. Pentru umplutură se pot folosi diferite legume, carne, brânză sau fructe. Cum dovleceii abundă pe piaţă, vă sugerăm să încercaţi umplutura cu dovlecei: este o umplutură uşoară pentru stomac şi plăcută, numai bună pentru zilele toride ale verii.

Ingrediente:

pentru aluat

500 g făină,
300 ml apă,
un plic de drojdie uscată sau 30 g de drojdie proaspătă,
1/2 pahar de ulei (50 ml),
un praf de sare

pentru umplutură

1-2 dovlecei (aprox 400 g),
2 bucăţi de praz sau 2 cepe de mărime potrivită,
un ardei tăiat în cubuleţe,
sare, piper după preferinţă,
o linguriţă de pesmet (opţional)

Modul de preparare:

Se începe mai întâi cu prepararea aluatului.

Făina se cerne şi se pune într-un castron. Într-o cană se pune drojdia şi o jumătate de linguriţă sare, peste care se toarnă treptat o jumătate de pahar cu apă călduţă. Se amestecă până ce se lichefiază (sau dizolvă) drojdia. În castronul cu făină se face un cuib în mijloc în care se toarnă drojdia lichefiată; se amestecă apoi cu puţină făină până când se obţine o maia moale.

Vasul se acoperă cu un şervet, iar maiaua se lasă la dospit aproximativ o jumătate de oră, la loc călduţ, ferit de curent sau aer rece. După ce maiaua a dospit se adaugă o jumătate de pahar de ulei (50 ml) şi treptat apă călduţă amestecând uşor până ce se obţine un aluat elastic, nu prea moale, dar nici prea vârtos, care nu se lipeşte de mâini.

Deasupra aluatului se presară puţină faină, după care vasul cu aluat se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit până ce aluatul îşi dublează volumul.

Între timp se poate prepara umplutura:

Dovlecelul se curăţă de coajă şi de sâmburi, apoi se dă pe răzătoarea cu găuri mari. Prazul/ceapa se taie mărunt, la fel şi ardeiul şi verdeaţa.
Într-o tigaie se pun 2-3 linguri de ulei, apoi se adaugă prazul/ceapa tăiată mărunt amestecându-se din când în când, pentru câteva minute până când ardeiul îşi schimbă culoarea.

Se adaugă dovlecelul ras după ce în prealabil se stoarce bine de sucul lăsat. Se fierbe în continuare până când dovleceii se pătrund dar sunt încă fermi, iar zeama lăsată de dovlecei scade. Se condimentează cu sare şi piper după gust şi se adaugă verdeaţa, după care se dă deoparte să se răcească.

În cazul în care dovleceii sunt pătrunşi, iar zeama nu a scăzut suficient, opţional se poate adăuga o linguriţă de pesmet, pentru a absorbi excesul de zeamă.

Pentru prepararea plăcintelor, aluatul se împarte în 8 părţi egale.

Se întinde aluatul cu mâna, sau folosind un sucitor, având grijă ca aluatul din mijloc să fie mai gros, iar marginile mai subţiri. În centrul plăcintei se pune o lingură de umplutură, apoi se întind cu mâna şi se trag uşor marginile foii peste umplutură.

Plăcinta împăturată se întoarce cu pliurile în jos, după care se întinde din nou cu un sucitor cât se poate de uniform. Se obţine astfel o plăcintă cu grosimea de o jumătate de centimetru, care se va coace într-o tigaie încinsă în care s-a presărat puţin ulei.

Plăcinta se coace pe o parte pentru câteva minute, apoi se întoarce pe cealaltă parte.

Procedura se va repeta pentru restul de plăcinte.

Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură