Ciorbă din cap de crap – o delicatesă populară

Ciorba din cap de crap este deosebit de apreciată de iubitorii de peste, fiind o mâncare sănătoasă, deosebit de gustoasă şi uşor de preparat.
Maria Matyiku
13.01.2018

alte articole

Maria Matyiku
13.01.2018

În varianta tradiţională românească, în funcţie de zonă, această ciorbă se prepară clară cu zarzavaturi şi peşte, cu adaos de orez sau cartofi, fiind acrită fie cu borş, zeamă de varză, oţet, lămâie sau alte variante de acrit locale.

Capul de crap este considerat o delicatesă, atât pentru gustul deosebit dat de varietatea de oscioare şi pieliţe, cât mai ales pentru acele bucăţele de carne suculente şi fragede numite obrăjori, ce se află în spatele ochiului. Consideraţi a fi cea mai bună parte a peştelui, obrăjorii au fost apreciaţi pentru gustul unic, uşor dulceag, încă din vremuri străvechi. De exemplu, în China, unde crapul este simbolul puterii şi al perseverenţei, al armoniei şi al vieţii maritale fericite, există un obicei tradiţional de a alege cu grijă obrăjorii de la un peşte gătit şi de a-i oferi oaspeţilor de onoare sau rudei favorite, în semn de respect şi preţuire.

Vă prezentăm mai jos o variantă de ciorbă de crap, culeasă din zona Târnavelor şi Sibiului.

Ingrediente:

2-3 capete de crap (se pot adăuga şi cozile curăţate de solzi),

2 linguri de ulei,

2-3 morcovi,

1 rădăcină de pătrunjel sau păstârnac,

1/2 rădăcină de ţelina,

1/2 ardei gras,

1 ceapă mare,

1,5 l apă fierbinte,

2-3 roşii (250 g),

2-3 linguri de orez,

sare după gust,

sucul de la o lămâie,

2-3 căţei de usturoi,

frunze de pătrunjel şi leuştean,

ardei iute la servit

Ciorba de crap (Maria Matyiku / Epoch Times)
Ciorba de crap (Maria Matyiku / Epoch Times)


Modul de preparare:

Capetele de peşte se curăţă de solzi şi de branhii, apoi se spală în apă rece. Crapul are un os amar situat la capătul coloanei vertebrale, în locul unde se întâlneşte cu cavitatea bucală a peştelui, care, dacă nu este îndepărtat, va da mâncării un gust amărui. Osul amar are grosimea de 2-3 mm, fiind de mărimea unei unghii mici şi se poate desprinde uşor, folosind vârful unui cuţit ascuţit.

Se curăţă pe rând zarzavaturile. Ceapa se toacă mărunt. Morcovii, pătrunjelul ţelina şi ardeiul se taie în cubuleţe mici sau se pot da pe răzătoarea cu găuri mari. Roşiile curăţate de pieliţă(opţional) se taie de asemenea în cubuleţe.

Ciorba de crap (Maria Matyiku / Epoch Times)
Ciorba de crap (Maria Matyiku / Epoch Times)

În oala în care se fierbe ciorba se pun 2 linguri de ulei, apoi se adaugă pe rând ceapa, morcovii, pătrunjelul şi ţelina. Se amestecă pe foc mediu, câteva minute, după care se toarnă apa. După ce începe să fiarbă, se reduce focul la mic şi se lasă să fiarbă cam o jumătate de oră. După ce legumele au dat câteva clocote se adaugă orezul spălat şi roşiile tăiate în cubuleţe.

Ciorba de crap (Maria Matyiku / Epoch Times)
Ciorba de crap (Maria Matyiku / Epoch Times)

Când legumele sunt aproape fierte, se stoarce sucul de lămâie şi se adaugă sare după gust. Se recomandă adăugarea lămâiei (sau acriturii în cazul în care preferaţi zeamă de varză, borş sau oţet) înainte de adăugarea peştelui. Acritura va împiedica sfărâmarea cărnii de peste, care se ştie că este fragedă şi friabilă.

Se adaugă bucăţile de peste în ciorba clocotindă şi se lasă în continuare pe foc, până ce carnea este fiartă.

Ciorba de crap (Maria Matyiku / Epoch Times)
Ciorba de crap (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se adaugă usturoiul mărunţit bine şi se potriveşte de sare sau acreală dacă mai este nevoie.
După ce ciorba se ia de pe foc , se presară pe deasupra verdeaţa tăiată mărunt

Ciorba de crap (Maria Matyiku / Epoch Times)
Ciorba de crap (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se serveşte de preferinţă cu ardei iute sau mujdei de usturoi, alături de tradiţionala mămăliga sau cu pâine. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor