Rasol de viţel înăbuşit la cuptor cu legume - o specialitate tradiţională milaneză

Friptura este înăbuşită la foc lent până ce carnea devine extrem de fragedă şi se desprinde uşor de pe os, iar fiecare bucată de rasol are puţină măduvă - o adevarată delicatese ce primeşte un gust deosebit de la combinaţia de legume, ierburi aromate şi vin.
Maria Matyiku
26.05.2016

Rasolul de viţel înăbuşit la cuptor cu legume este o reţetă tradiţională milaneză reconfortantă şi extrem de gustoasă. În zilele noastre este răspândită în toată lumea, în multe restaurante fiind prezentată ca o specialitate sau delicatese. Pe lângă faptul că friptura este înăbuşită la foc lent până ce carnea devine extrem de fragedă şi se desprinde uşor de pe os, fiecare bucată de rasol are puţină măduvă - o adevarată delicatese, ce primeşte un gust deosebit de la combinaţia de legume, ierburi aromate şi vin.

Sosul scăzut este foarte bogat şi merge de minune cu un piure de cartofi, mămăligă, orez fiert sau pasta.

Ingrediente:

1 kg de rasol de viţel ( 4-5 bucăţi),
4 linguri de ulei,
4 linguri de faină,
1 ceapă mare, tocată,
2 morcovi medii, tăiaţi în rondele,
1 bucată de rădăcină de ţelina tăiată în cubuleţe ( sau 2 tulpini verzi de ţelină mărunţite) ,
2 linguri de pastă de tomate,
câteva fire de cimbru proaspăt,
2 frunze de dafin,
1 legătură de frunze de pătrunjel,
6 căţei de usturoi, sau 6 fire de usturoi verde când e în sezon,
1 cană de vin alb sec ( sau suc de struguri albi neîndulcit),
1 cană de apă sau zeamă de oase,
sare şi piper proaspăt măcinat, după gust,
coaja rasă de la o lămâie (opţional)

Modul de preparare:

Se încălzeşte cuptorul la 165 Celsius (325ºF).

Rasolul de viţel se spală cu apă rece, se usucă bine cu un prosop de hârtie şi se asezonează cu sare şi piper. Opţional, bucăţile de carne se pot prinde de jur împrejur cu o sfoară, pentru a ţine bucăţile de carne împreună. Oricum, sfoara se va desprinde în timp ce bucăţile de carne prind crusta.

Bucăţile de rasol se dau prin faină, scuturând excesul de faină, apoi se prăjesc în 2 linguri de ulei, la temperatura mediu mare, câte 1-2 minute pe fiecare parte, până când prinde o crustă uşor maronie, ce are rolul de-a menţine sucul în carne. Bucăţile de rasol se scot pe o farfurie iar la final, uleiul folosit la prepararea cărnii se decantează.

Se pun într-o tigaie cele 2 linguri de ulei rămase (sau unt dacă preferaţi) apoi se adaugă morcovii, ceapa mărunţită şi ţelina, gătindu-le aproximativ 5-6 minute, amestecând din când în când cu o lingură de lemn până când legumele încep să se înmoaie. Se adaugă cele 2 linguri de pastă de tomate, sare şi piper şi se continuă fierberea încă 2 minute.

Într-un vas termorezistent, se aşează bucăţile de carne, printre care se toarnă legumele. Se adaugă ierburile aromate, fie prinse într-un bucheţel cu sfoară, fie presărate printre carne. Dacă folosiţi usturoi verde, puteţi prinde frunzele în formă de coroniţe şi le puneţi apoi în vas. Vor da un gust bun mâncării, iar în bucătărie veţi simţi un miros irezistibil.

Se adaugă o cană de vin alb şi se completează cu apă sau zeamă de oase, până ce carnea este aproape acoperită. Vinul se poate înlocui cu must sau suc de struguri neîndulcit, la care se adaugă câteva linguri de oţet alb sau suc de lămâie.

Se pune apoi sare şi piper după gust. Vasul se acoperă cu un capac , folie de aluminiu sau hârtie de copt şi se dă la cuptor pentru aproximativ o oră si jumătate. Rasolul este gata când carnea este desprinsă uşor de pe os şi devine foarte fragedă.

Se ia capacul şi se mai lasă cam o jumătate de oră în cazul în care doriţi să lăsaţi sosul să scadă şi să se îngroaşe. Ca alternativă, puteţi scoate o parte de lichid.

Se scoate vasul din cuptor şi se îndepărtează frunzele de dafin şi usturoi. Frunzele de pătrunjel rămase se taie mărunt şi se amestecă cu mujdeiul făcut din căţeii de usturoi. Opţional puteţi adăuga şi coajă rasă de lămâie.


Înainte de servire, peste rasol se toarnă câte puţin din mujdeiul de usturoi şi frunze de pătrunjel. Dacă din anumite motive evitaţi mujdeiul, presăraţi doar pătrunjel. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor