Supă de sparanghel - delicioasă şi plină de savoare
alte articole
Supa de sparanghel are un iz de prospeţime, este uşoară, săracă în calorii şi grăsimi, dar plină de savoare. Are un echilibru minunat de arome: puţin usturoi şi ceapă, pastă de roşii, lămâie, lapte de cocos şi pătrunjel proaspăt tocat. Această supă este delicioasă servită fierbinte alături de mămăliguţă sau rece.
Sparanghelul este o legumă atât de subestimată cu toate că sunt atât de multe feluri în care poate fi preparat, de la garnitură pentru felul doi, în salate, supe cremă, aperitive şi antreuri, paste, etc.
În ultima vreme sparanghelul a început să fie inclus în tot mai multe diete şi regimuri alimentare, pentru faptul că este foarte sărac în calorii; însă, conţine antioxidanţi esenţiali şi o mulţime de vitamine, inclusiv vitaminele A, E, K, şi B6, în cantităţi relativ mari. Este o legumă benefică, recomandată în curelele de detoxifiere, are proprietăţi anti-îmbătrânire, previne osteoporoza, reduce riscul de boli de inimă şi ameliorează durerile şi inflamaţiile din corp.
Vă împărtăşim mai jos una dintre reţetele preferate de supă de sparanghel. E deosebită primăvara când se poate culege sparanghel sălbatic, dar se poate prepara tot timpul anului folosind varianta de cultură.
Ingrediente:
1 kg de sparanghel proaspăt, curăţat şi tăiat în bucăţi de 4-5 cm,
2 linguri de ulei,
1 ceapă mică, tocată mărunt,
2 -3 linguri de orez sau 5-6 linguri de linte,
5 căni de apă sau supă de oase,
5-6 linguri de sos de roşii,
2 căţei de usturoi,
1 cană de cremă sau lapte de cocos,
sare şi piper negru măcinat după gust,
sucul de la 1/2 de lămâie,
câteva frunze de pătrunjel verde,
opţional ardei iute
Modul de preparare:
Sparanghelul se curăţă de părţile lemnoase şi se taie în bucăţi de 4-5 cm. Într-o oală mare, se pune apă la fiert.
În cratiţa în care se prepară supa se pune uleiul şi ceapa tocată mărunt. Când ceapa se înmoaie şi începe să sticlească, se adaugă lintea sau orezul şi se amestecă uşor, aprox 5 minute.
Se adaugă 2 căni de apă fierbinte şi se continuă fierberea încă 10 minute.
Dacă sparanghelul este de cultură, este recomandată fierberea acestuia într-o oală separată, până când dă în primul clocot, pentru a elimina gustul uşor pământiu.
Sparanghelul opărit se adaugă în oala de supă şi se completează cu 3 căni de apă fierbinte. Se continuă fierberea aprox 5 minute.
Se adaugă pe rând sosul de roşii, usturoiul tocat şi crema de cocos.
Se lasă să fiarbă în continuare până când dă din nou în clocot, apoi se toarnă sucul de lămâie şi se potriveşte de sare şi piper.
Oala se ia de pe foc. Se presară pe deasupra pătrunjel tocat mărunt.
Pentru o variantă picantă se poate adăuga puţin ardei iute proaspăt sau uscat. Supa se serveşte fierbinte cu mămăliguţă sau pâine, dar se poate servi la fel de bine şi rece.
Vă dorim poftă bună!