Reţeaua din Cuba se prăbuşeşte din nou, ridicând îndoieli cu privire la o soluţie rapidă

Pană de curent la nivel naţional în Cuba, 18 octombrie 2024. (Getty Images)
Redacţia
21.10.2024

Reţeaua electrică a Cubei s-a prăbuşit din nou duminică, a patra în 48 de ore, ridicând noi îndoieli cu privire la o remediere rapidă pe insula care suferă deja de penurii severe de alimente, combustibil şi medicamente, transmite Reuters.

După săptămâni de întreruperi continue, pana totală de curent a declanşat mici proteste în jurul insulei din Caraibe, unde o furtună tropicală ameninţa să împiedice eforturile de restabilire a alimentării cu energie electrică.

Reţeaua naţională de electricitate a Cubei a cedat complet pentru prima dată vineri, în jurul prânzului, după ce s-a oprit cea mai mare centrală electrică a insulei, semănând haos şi lăsând în întuneric aproximativ 10 milioane de persoane. De atunci, reţeaua a cedat de trei ori, subliniind starea precară a infrastructurii ţării.

Citiți și "Paradisul" comunist: Cuba restabileşte alimentarea cu energie electrică pentru o cincime din populaţie după blackout-ul total

Defecţiunile repetate marchează un eşec major în eforturile guvernului comunist de a restabili rapid alimentarea cu energie electrică a locuitorilor epuizaţi, dintre care majoritatea au suferit deja de pene de curent luni întregi în timpul verii toride din Caraibe.

Preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel a apărut duminică seara la televiziunea naţională îmbrăcat în ţinută militară de culoare măslinie, încurajându-i pe cubanezi să îşi exprime în mod civilizat nemulţumirile cu privire la situaţie.

„Nu vom accepta şi nu vom permite nimănui să acţioneze cu vandalism şi cu atât mai puţin să tulbure liniştea poporului nostru”, a declarat Diaz-Canel, care este rar văzut în uniformă.

Capitala Havana a fost complet lipsită de curent duminică seara, doar câteva întreprinderi, baruri şi locuinţe izolate funcţionând cu mici generatoare alimentate cu combustibil. Cea mai mare parte a oraşului de două milioane de locuitori era liniştită. Locuitorii jucau domino pe trotuar, ascultau muzică la radiourile cu baterii şi stăteau pe pragul uşilor.

O prezenţă puternică a poliţiei era vizibilă în anumite puncte din oraş.

Jurnaliştii de la Reuters au fost martorii mai multor „cacerolazos” - protestatarii ciocnesc oale pentru a face zgomot - în cartierele de la periferia Havanei.

Citiți și Cuba restabileşte încet reţeaua de curent electric după blackoutul ce a aruncat întreaga insulă în beznă

Protestatarii furioşi din cauza penuriei de alimente, apă şi electricitate au blocat drumurile cu mormane de gunoi în San Miguel de Padron, un cartier sărac de la periferia oraşului, înainte de a fi dispersaţi de forţele de securitate.

Duminică, ministrul Energiei şi Minelor, Vicente de la O Levy, a declarat că recunoaşte că penele de curent au fost deranjante pentru locuitori, dar a adăugat că majoritatea cubanezilor ar fi înţeles şi ar fi sprijinit eforturile guvernului de a restabili energia electrică.

„Este în cultura cubaneză să cooperezi. Aceste incidente izolate şi minime care există, le catalogăm drept incorecte, indecente”, a declarat O Levy reporterilor duminică.

La începutul zilei de duminică, Cuba restabilise parţial alimentarea cu energie electrică în capitala Havana. Ulterior însă lucrurile s-au înrăutăţit, iar spre sfârşitul după-amiezii o altă prăbuşire totală a reţelei a forţat autorităţile să o ia de la zero, ridicând suspiciunea că vor exista mai multe zile de întreruperi generalizate.

Oficialii au declarat iniţial că energia va fi restabilită până luni sau marţi. Nu a fost imediat clar cât de mult va întârzia acest ultim eşec eforturile guvernului.

Citiți și Pană totală de curent în Cuba. Întreaga populaţie afectată de blackoutul electric

Aceste eforturi au fost, de asemenea, îngreunate de furtuna tropicală Oscar, care a atins insula din Caraibe duminică, aducând vânturi puternice, un val puternic de furtună şi ploi în părţi din estul Cubei.

Guvernul condus de comunişti a anulat şcoala până miercuri - o măsură aproape fără precedent în Cuba - invocând uraganul şi criza energetică în curs. Oficialii au declarat că doar lucrătorii esenţiali ar trebui să se prezinte luni la muncă.

Tensiuni în creştere

O casnică din Havana a declarat că a devenit disperată după trei zile fără curent electric.

„Telefonul meu mobil este mort şi uitaţi-vă la frigiderul meu. Puţinul pe care îl aveam s-a irosit”, a spus Anabel Gonzalez arătând spre rafturile goale din casa ei cu două camere.

Alţii s-au plâns că nu au apă de la începutul penei de curent.

Traficul pe internet a scăzut brusc în Cuba în cursul weekendului, potrivit datelor grupului de monitorizare a internetului NetBlocks, deoarece întreruperile masive de curent au făcut aproape imposibilă încărcarea telefoanelor şi conectarea la internet pentru majoritatea locuitorilor insulei.

Citiți și Din "beneficiile" comunismului. Cuba, perturbată de masive pene de curent

Guvernul a atribuit penele de curent tot mai grave de săptămâni întregi - de 10 până la 20 de ore pe zi în cea mai mare parte a insulei - deteriorării infrastructurii, lipsei de combustibil şi creşterii cererii.

Cuba dă vina, de asemenea, pe embargoul comercial impus de SUA, precum şi pe sancţiunile instituite de preşedintele de atunci, Donald Trump, pentru dificultăţile continue în achiziţionarea de combustibil şi piese de schimb pentru funcţionarea şi întreţinerea centralelor sale pe petrol.

Statele Unite au negat orice rol în defecţiunile reţelei.

Citiți și După penuria de electricitate, sute de mii de cubanezi au rămas fără apă

Cuba depinde de importuri pentru alimentarea centralelor sale electrice pe bază de petrol, în mare parte învechite. Livrările de combustibil către insulă au scăzut semnificativ în acest an, deoarece Venezuela, Rusia şi Mexic, cândva furnizori importanţi, şi-au redus exporturile către Cuba.

Venezuela, ţară aliată, care se luptă să îşi aprovizioneze propria piaţă, şi-a redus la jumătate livrările de combustibil subvenţionat către Cuba în acest an, forţând insula să caute petrol mai scump pe piaţa spot.

Se pare că Mexicul, un alt furnizor frecvent, a redus, de asemenea, fluxurile de combustibil către Cuba în timpul unui an de alegeri prezidenţiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor