Din "beneficiile" comunismului. Cuba, perturbată de masive pene de curent

Pană de curent în Cuba (Getty Images)
Redacţia
24.08.2024

Joi, în cea mai mare parte a Cubei aflată în criză, au fost raportate pene de curent ce au durat până la 14 ore pe zi, lăsând milioane de locuitori fără apărare în faţa căldurii şi umidităţii verii, relatează Reuters.

Compania de stat de electricitate a anunţat că avariile au forţat scoaterea din funcţiune a şase centrale din reţeaua învechită şi prost întreţinută. Furnizorul monopolist a promis doar o uşurare minoră pentru weekend, cu umiditate prognozată la aproximativ 90% şi temperaturi de până la 35 de grade Celsius.

Joi seară, în provincia Matanzas, situată la est de Havana, nu exista curent electric, cu excepţia celebrei staţiuni turistice Varadero şi a unor instituţii cheie, precum spitalele, conform surselor locale de pe reţelele de socializare.

Locuitorii păreau resemnaţi şi nu au dezvăluit numele de familie în timp ce căutau aer proaspăt pe străzile întunecate ale oraşului Santa Marta din municipalitatea Cardenas.

„Ne-am adaptat deja, cubanezii trăiesc aşa, râzând liniştiţi, cu sau fără lumină”, a declarat Doris, stând în faţa casei sale împreună cu cei doi fii adulţi.

Penele de curent, care perturbă viaţa de zi cu zi şi economia, afectează încă din 2021 ţara condusă de comunişti, provocând proteste rare. Acestea reflectă o criză economică tot mai adâncă, marcată de penuria de bunuri de bază, inflaţia de două cifre şi lipsa de bani pentru a importa combustibil şi piese pentru infrastructură.

Ariel Rodriguez, un lucrător în vârstă de 52 de ani într-un restaurant, aflat în estul insulei, în Santiago de Cuba, unde în martie au izbucnit proteste pentru a cere alimente şi energie electrică, a declarat telefonic că întreruperile de curent s-au atenuat de atunci, dar situaţia se înrăutăţeşte din nou.

„În ultimele două săptămâni, întreruperile de curent au fost în medie de 10 ore pe zi, de la 7 la 13, şi noaptea de la 19 la 23. Ieri au adăugat o întrerupere de la 11 p.m. la 3:15 a.m.”, a spus el.

Locuitorii din estul provinciei Holguin şi din centrul provinciilor Camaguey şi Cienfuegos au descris condiţii similare.

Havana a fost în mare parte scutită de pene de curent, dar acestea apar în tranşe de patru ore sau mai mult, adesea de mai multe ori pe parcursul a 24 de ore.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor