Preşedintele brazilian îşi anulează călătoria la BRICS după o hemoragie cerebrală minoră în urma unei căzături

Luiz Inacio Lula da Silva. (Evaristo Sa/AFP/Getty Images)
Redacţia
21.10.2024

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva şi-a anulat, duminică, plecarea spre summitul BRICS, după ce medicul său i-a recomandat să evite temporar zborurile pe distanţe lungi. Motivul este o lovitură la cap pe care liderul brazilian a suferit-o acasă şi care i-a provocat o hemoragie cerebrală minoră, transmite Reuters.

Într-o declaraţie a administraţiei prezidenţiale se afirmă că Lula, în vârstă de 78 de ani, va participa acum la reuniunea BRICS prin videoconferinţă.

Medicul lui Lula, Roberto Kalil, a declarat într-un interviu acordat postului de televiziune GloboNews că preşedintele a suferit o căzătură care i-a provocat o traumă „mare” la ceafă, necesitând cusături pentru rană şi provocând o „mică hemoragie cerebrală” în regiunea temporo-frontală.

„Este o afecţiune care va necesita repetarea testelor pe parcursul săptămânii. Orice hemoragie cerebrală, teoretic, se poate agrava în zilele următoare, aşa că observarea este importantă”, a spus el.

Kalil a adăugat că Lula se simte bine şi se poate angaja în activităţi normale.

Potrivit unui raport medical publicat mai devreme duminică de Spitalul Sirio Libanes din Brasilia, preşedintele brazilian a suferit sâmbătă o laceraţie la „regiunea occipitală” din spatele capului.

Raportul a precizat că Lula da Silva „a fost sfătuit să evite călătoriile aeriene pe distanţe lungi, dar, în rest, este capabil să îşi îndeplinească îndatoririle obişnuite”.

Guvernul a declarat într-o postare pe X că ministrul de Externe, Mauro Vieira, a fost desemnat să conducă delegaţia braziliană la summitul BRICS, cu plecare în cursul zilei de duminică.

Deputata Gleisi Hoffmann, preşedinta Partidului Muncitorilor al lui Lula, a postat pe reţelele sociale că a vorbit cu preşedintele şi că „se simte foarte bine, evitând doar o călătorie lungă”.

Reamintim că forumul diplomatic BRICS a fost fondat în urmă cu 15 ani de principalele pieţe emergente Brazilia, Rusia, India, China şi s-a extins ulterior pentru a include Africa de Sud, Egipt, Etiopia, Iran şi Emiratele Arabe Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor