Preşedinta Maia Sandu, după alegeri şi referendum: Moldova se confruntă cu un atac fără precedent la democraţie

Maia Sandu (presedinte.md)
D.B.
21.10.2024

În contextul alegerilor prezidenţiale şi referendumului constituţional de aderare a R. Moldova la UE desfăşurate weekendul acesta peste Prut, preşedinta în exerciţiu, Maia Sandu, a afirmat că există dovezi care arată existenţa unei „fraude fără precedent”, transmite publicaţia Ziarul de Gardă.

„Moldova s-a confruntat azi şi în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra democraţiei. Grupări criminale, împreună cu forţe străine, ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră folosind zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace, pentru a ne duce într-o zonă de incertitudine şi instabilitate.

Avem probe şi informaţii precum că ţinta grupării criminale a fost să cumpere 300 mii de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exerciţiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică şi panică în societate. Nu vom renunţa să apărăm libertatea şi democraţia.

Aşteptăm rezultatele finale şi vom reveni cu decizii”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit sursei citate, la începutul lunii octombrie, şeful Inspectoratului General al Poliţiei alături de şefa Procuraturii Anticorupţie au susţinut un briefing de presă în care anunţau că peste 130 de mii de cetăţeni au primit bani din Federaţia Rusă prin intermediul schemelor de corupere a alegătorilor puse la cale de Ilan Şor şi că doar în luna septembrie, poliţia a documentat transferuri de peste 15 milioane de dolari de la Moscova către reţeaua lui Şor din R. Moldova.

Refugiat la Moscova, Şor a reacţionat în aceeaşi zi, declarând că în realitate, amploarea transferurilor de bani şi a numărului de oameni implicaţi este mult mai mare decât cea anunţată de poliţie şi procurori.

Publicaţia moldoveană Ziarul de Gardă a documentat din interior cu ajutorul unei camere ascunse cum circulă banii şi cum sunt racolaţi şi ademeniţi oamenii care lucrează pentru Ilan Şor, în slujba Moscovei, miza fiind deturnarea cursului european al ţării prin deraierea referendumului din 20 octombrie şi votul pentru un candidat susţinut de Şor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor