Pană totală de curent în Cuba. Întreaga populaţie afectată de blackoutul electric

Havana, luminată doar de farurile câtorva maşini, după ce Cuba s-a confruntat cu o pană totală de curent, 18 octombrie 2024 (Getty Images)
Redacţia
19.10.2024

Întreaga reţea electrică naţională din Cuba s-a prăbuşit vineri, lăsând populaţia de 10 milioane de oameni fără curent electric, în ceea ce poate fi considerată a fi o reconfirmare a stării precare a infrastructurii şi economiei ţării conduse de comunişti.

Cu toate că serviciul este în curs de restabilire, pana de electricitate a generat probleme pe termen lung.

Reţeaua electrică şi centralele electrice pe petrol din Cuba sunt învechite şi se prăbuşesc, fiind construite cu zeci de ani în urmă şi abia întreţinute. Ţara produce foarte puţin combustibil fosil pe cont propriu, având o capacitate de rafinare limitată, şi depinde aproape în întregime de importuri pentru a asigura o producţie adecvată.

Potrivit Reuters, Venezuela, aliat de lungă durată, a redus la jumătate livrările de combustibil către Cuba în acest an, în timp ce se străduieşte să asigure aprovizionarea la nivel naţional. La rândul lor, Rusia şi Mexic au redus şi ele exporturile către Cuba, forţând guvernul aflat în criză de bani să caute combustibil mult mai scump pe piaţa spot.

Situaţia a ajuns la apogeu vineri, când cea mai mare centrală electrică din Cuba s-a defectat, alăturându-se mai multor centrale mai mici care erau deja offline. Vremea nefavorabilă a blocat, de asemenea, sosirea combustibilului de la navele-cisternă din larg, ceea ce a dus la o penurie de combustibil la centralele electrice din insulă. Rezultatul inevitabil a fost colapsul întregii reţele.

Guvernul comunist de la Havana dă vina pe SUA

Cuba a acuzat mult timp embargoul comercial impus de SUA în perioada Războiului Rece, precum şi sancţiunile mai recente ale fostului preşedinte Donald Trump pentru problemele sale cu electricitatea, acuzaţii repetate joi de preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel.

Statele Unite neagă orice rol în colapsul recent al reţelei.

Cu toate acestea, sancţiunile americane complică finanţarea achiziţiilor de combustibil şi piese de schimb pentru Cuba. De asemenea, acestea sperie multe petroliere, forţând Cuba şi Venezuela să depindă de propria lor flotă învechită pentru transport.

Dar guvernul cubanez are probleme serioase ce nu pot fi ignorate, precum corupţia generalizată, birocraţia şi ineficienţa, care au falimentat efectiv economia de stat, lăsând ţara fără fonduri excedentare pentru a-şi moderniza reţeaua electrică.

Milioane de cubanezi, fără apă şi curent electric

Viaţa în Cuba a devenit extraordinar de dificilă. Milioane de oameni suferă zilnic fără electricitate în climatul înăbuşitor din Caraibe, ceea ce duce la creşterea nivelului de boli transmise de ţânţari. Sute de mii de cubanezi sunt în prezent fără apă, în parte din cauza întreruperilor de curent care paralizează aprovizionarea cu apă şi infrastructura.

De asemenea, penuria tot mai gravă de alimente, combustibil şi medicamente complică viaţa pe insulă. Lunile de pene de curent zilnice, care durează ore întregi, au distrus rezervele preţioase de alimente congelate, punând majoritatea în situaţii din ce în ce mai precare.

Frustrarea este aproape universală.

În condiţiile unui guvern care nu tolerează protestele, mulţi îşi fac cunoscută nemulţumirea emigrând, contribuind la un exod record de pe insulă începând din 2020.

Pentru Cuba, blackoutul total nu este o premieră

În urmă cu 2 ani, Cuba a mai trăit o asemenea experienţă, după trecerea uraganului Ian în septembrie 2022, când reţeaua electrică naţională s-a prăbuşit, lăsând întreaga populaţie fără curent electric timp de mai multe zile.

Autorităţile au restabilit în cele din urmă serviciul, dar nu înainte de a izbucni proteste în diferite oraşe de pe insulă, inclusiv în Havana.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor