Consulatul chinez din Myanmar a fost bombardat. Rebelii preiau controlul asupra unui centru de pământuri rare

Consulatul chinez din Myanmar a fost bombardat, în timp ce rebelii preiau controlul asupra centrului mineralelor de pământuri rare, 20 octombrie 2024 (Screenshot - X)
Redacţia
21.10.2024

Tensiunile dintre China şi grupările de gherilă care operează în interiorul vecinului său mult mai mic din sud, Myanmar, sunt la limită, având în vedere că unele dintre aceste grupări au cucerit oraşe-cheie de frontieră, relatează Zero Hedge. În general, Beijingul a sprijinit junta de guvernământ care a preluat puterea în 2021, când a destituit guvernul din Myanmar al lui Aung San Suu Kyi. De atunci, Myanmar este o naţiune bulversată.

Beijingul menţine de fapt legături cu diferiţi actori din haosul politic din Myanmar, iar acum regiunea ar putea intra într-un conflict mai grav în urma atentatului cu bombă de vineri de la Consulatul Chinei din Mandalay, al doilea oraş ca mărime din Myanmar.

Este posibil ca explozia să fi fost relativ mică, dar a afectat acoperişul clădirii cu două etaje. Forţele de securitate spun că fac investigaţii şi i-au condamnat pe "teroriştii" din spatele atacului.

Armata este angajată în lupte la nivel naţional împotriva gherilelor pro-democraţie şi a miliţiilor minorităţilor etnice, potrivit AP .

De asemenea, armata a fost „forţată să treacă în defensivă la sfârşitul anului trecut, când organizaţiile armate etnice i-au provocat înfrângeri majore în nord-estul ţării, cucerind teritorii importante de-a lungul graniţei cu China”.

Ca răspuns, China ar fi fost forţată să desfăşoare trupe la graniţa sa tensionată cu Myanmar, după ce Armata pentru Independenţă Kachin, sau KIA, a preluat controlul asupra mai multor oraşe şi tabere de frontieră.

„Chinezii nu au deschis poarta de ieri până azi dimineaţă. De-a lungul frontierei, toată lumea doarme în corturi şi este foarte aglomerat”, a declarat un rezident din partea Myanmarului într-o zonă preluată de KIA.

Forţele rebele ar putea intra în ciocniri directe cu trupele chineze de frontieră.

Martorul ocular a declarat că forţele KIA au capturat satul Chanyinku, care este aproape de oraşul de frontieră cheie Pang War: „Acum, aproape au ajuns în Pang War. De asemenea, junta trage cu arme grele".

Regiunile de frontieră în care au avut loc cele mai intense lupte din ultima vreme sunt cunoscute pentru mineritul de pământuri rare.

Potrivit unui raport regional care documentează în continuare importanţa financiară a acestei regiuni rebele, forţele rebele comune au cucerit o bază cheie pentru Forţa de gardă de frontieră pro-juntă din Myanmar în statul Kachin, iar locuitorii susţin că rebelii vor ocupa în curând un oraş din apropiere care serveşte drept centru pentru mineritul de pământuri rare din China şi pentru comerţul transfrontalier.

Controlul rebelilor asupra acestor mine ar putea întrerupe transporturile acestor pământuri rare profitabile, care sunt utilizate la telefoanele mobile, maşini şi alte produse, şi ar putea tăia o sursă importantă de venituri pentru juntă, care a avut dificultăţi financiare pe fondul sancţiunilor globale în urma loviturii de stat din 1 februarie 2021.

Junta a aplicat mult timp legea marţială, în special după ce, în 2021, la scurt timp după preluarea puterii, o serie de incendieri au vizat fabrici deţinute de chinezi, în special în centrul de producţie de îmbrăcăminte din Yangon. S-a raportat că zeci de afaceri deţinute de chinezi au fost fie vandalizate, fie incendiate, pe fondul creşterii sentimentului anti-China în rândul protestatarilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor