Cuba restabileşte încet reţeaua de curent electric după blackoutul ce a aruncat întreaga insulă în beznă

Oamenii folosesc lumina de la telefoanele mobile în apropierea unui parc din Havana, Cuba, 27 septembrie 2022 (Getty Images)
Redacţia
19.10.2024

Cuba a restabilit un pic de energie electrică în reţeaua sa până la jumătatea serii de vineri, au declarat oficialii, la câteva ore după ce o pană totală de curent a aruncat insula în beznă, în urma prăbuşirii uneia dintre principalele sale centrale electrice.

Potrivit Reuters, marea majoritate a celor 10 milioane de locuitori ai ţării se aflau încă în întuneric vineri seara, dar în câteva zone ale capitalei Havana, inclusiv în unele dintre spitalele importante ale oraşului, luminile s-au aprins din nou.

Operatorul de reţea UNE a declarat că speră să repornească cel puţin cinci dintre centralele sale pe bază de petrol peste noapte, furnizând suficientă energie electrică, pentru a începe să realimenteze cu curent zone mai largi ale ţării.

Citiți și Pană totală de curent în Cuba. Întreaga populaţie afectată de blackoutul electric

Guvernul comunist de la Havana a închis şcolile şi industria neesenţială vineri devreme şi a trimis majoritatea lucrătorilor de stat acasă, într-un efort disperat de a menţine luminile aprinse după săptămâni de penurie severă de energie. Activităţile recreative şi culturale, inclusiv cluburile de noapte, au fost de asemenea închise.

Cu puţin timp înainte de prânz, centrala electrică Antonio Guiteras, cea mai mare şi mai eficientă din ţară, a fost scoasă din funcţiune, provocând o defecţiune totală a reţelei şi lăsând brusc întreaga insulă fără curent.

Oficialii au declarat vineri târziu că lucrează pentru a remedia problema care a dus la defectarea centralei pe petrol. Ei nu au precizat cauza prăbuşirii acesteia.

Pana de curent marchează un nou punct scăzut pe o insulă în care viaţa a devenit din ce în ce mai insuportabilă, locuitorii suferind din cauza penuriei de alimente, combustibil, apă şi medicamente.

Citiți și După penuria de electricitate, sute de mii de cubanezi au rămas fără apă

Practic, toate activităţile comerciale din Havana s-au oprit. Mulţi locuitori au transpirat la uşă. Turiştii s-au ghemuit în frustrare. Până la căderea nopţii, oraşul era aproape complet învăluit în întuneric.

„Am fost la un restaurant şi nu aveau mâncare pentru că nu era curent electric, iar acum am rămas şi fără internet. În două zile, am avut deja mai multe probleme”, a declarat un turist brazilian care sosise recent la Havana.

Săptămâna aceasta, prim-ministrul Manuel Marrero a dat vina pe agravarea penei de curent din ultimele săptămâni pe o furtună perfectă bine cunoscută de majoritatea cubanezilor - deteriorarea infrastructurii, lipsa combustibilului şi creşterea cererii.

„Lipsa combustibilului este cel mai important factor”, a declarat Marrero într-un mesaj televizat adresat naţiunii.

Vânturile puternice care au început cu uraganul Milton săptămâna trecută au paralizat capacitatea insulei de a livra combustibilul insuficient de la navele din larg către centralele electrice, au declarat oficialii.

Citiți și Din "beneficiile" comunismului. Cuba, perturbată de masive pene de curent

Pentru mulţi cubanezi, departe de politică şi obişnuiţi cu întreruperile regulate de curent, pana de curent la nivel naţional nu a fost nimic mai mult decât o noapte normală de vineri.

În timp ce cererea de electricitate a crescut în ultimii ani, alături de sectorul privat cubanez în curs de dezvoltare, aprovizionarea cu combustibil a scăzut brusc.

Cel mai mare furnizor de petrol al Cubei, Venezuela, a redus livrările către insulă la o medie de 32.600 de barili pe zi în primele nouă luni ale anului, abia jumătate din cei 60 000 de barili pe zi trimişi în aceeaşi perioadă a anului 2023, conform datelor de monitorizare a navelor şi documentelor interne de transport ale companiei de stat venezuelene PDVSA.

Citiți și Cuba, salut cu tunul pentru Rusia: Flota de război rusă îşi face apariţia din nou în Havana

PDVSA, a cărei infrastructură de rafinare este, de asemenea, în dificultate, a încercat în acest an să evite un nou val de penurie de combustibil în ţară, lăsând volume mai mici disponibile pentru export către ţări aliate precum Cuba.

Rusia şi Mexic, care în trecut au trimis combustibil către Cuba, au redus, de asemenea, semnificativ livrările.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor