Cea mai mare fabrică de explozivi din Rusia, atacată în noapte de peste 100 de drone ucrainene

Cea mai mare fabrică de explozivi din Rusia, „Sverdlov”, din Dzerjinsk, a fost lovită de dronele ucrainene, 20 octombrie 2024   (Screenshot - X)
Redacţia
21.10.2024

Duminică, Ministerul Apărării din Rusia a anunţat că peste 100 de drone ucrainene au fost doborâte peste mai multe regiuni ale Rusiei în cursul nopţii, în contextul în care operaţiunile transfrontaliere ale Kievului cu drone au persistat şi chiar au fost intensificate. Totuşi, se pare că unele au reuşit să treacă.

Armata şi sistemele sale de apărare antiaeriană au zădărnicit „o încercare a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu ajutorul unui avion de tip UAV împotriva unor ţinte de pe teritoriul Federaţiei Ruse”, a declarat ministerul rus, potrivit Zero Hedge.

Majoritatea dronelor care au intrat au fost interceptate deasupra regiunii Kursk, scena asaltului terestru transfrontalier al Ucrainei care se desfăşoară din august.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a interceptat sau distrus 110 drone, dintre care aproape jumătate au fost doborâte deasupra oraşului Kursk, nu departe de frontieră.

Zeci de alte drone au fost interceptate deasupra regiunii Lipeţk şi a regiunilor Nijni Novgorod şi Oryol, iar una a fost doborâtă chiar în apropiere de Moscova.

Printre ţintele vizate de atacurile de sâmbătă seară se numărau mai multe infrastructuri energetice şi situri militare şi, probabil, aeroporturi.

Dar există rapoarte potrivit cărora unele dintre drone au reuşit să treacă de apărarea rusă, inclusiv de „cea mai mare fabrică de explozibili” din Rusia. Situat în Nijni Novgorod, complexul întins deţinut de stat pare să fi fost lovit:

O sursă din cadrul serviciului de securitate ucrainean SBU a declarat pentru Newsweek că drone aparţinând agenţiei, precum şi forţelor de operaţiuni speciale ale Kievului şi braţului său de informaţii militare GUR, „au lovit uzina Sverdlov” din oraşul Dzerjinsk peste noapte, la vest de capitala regională din regiunea rusă Nijni Novgorod.

Duminică, guvernatorul regiunii Nijni Novgorod, Gleb Nikitin, a declarat că apărarea aeriană şi sistemele de război electronic au respins un atac cu dronă în jurul „zonei industriale” din Dzerjinsk. El nu a precizat ţinta atacului.

Mai multe canale ruseşti Telegram, utilizate adesea ca surse de informaţii în locul declaraţiilor oficiale, au raportat că Ucraina a vizat fabrica de explozivi, produse chimice şi muniţii Sverdlov din Dzerjinsk.

Armata rusă a minimalizat aceste rapoarte, spunând doar că „patru angajaţi ai departamentului de pompieri situat pe teritoriul întreprinderii industriale au suferit răni minore provocate de şrapnel”.

Cu toate acestea, înregistrările video care ar fi surprins presupusele lovituri ale dronelor arată o minge de foc de mari dimensiuni care luminează cerul nopţii deasupra oraşului Dzerzhinsk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor