Siegfried Mureşan: În ciuda propagandei şi a implicării masive a Moscovei, moldovenii au ales Europa. Integrarea va continua

UE - RM (Ziarul de Gardă)
Maria Maevschi
21.10.2024

Referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova va reuşi, scrie pe pagina sa de socializare europarlamentarul român Siegfried Mureşan, chiar dacă, a punctat el, rezultatul este strâns. Aceeaşi părere o împărtăşeşte şi şeful Expert Forum de la Bucureşti, Sorin Ioniţă, care a menţionat că Referendumul va trece la mustaţă, dar va produce consecinţe juridice.

„Rezultatul strâns nu înseamnă că Moldova este divizată, ci înseamnă că, în ciuda propagandei şi a implicării masive a Rusiei, oamenii au găsit puterea de a alege Europa. Integrare europeană a Republicii Moldova va continua. Iar ajutorul nostru şi implicarea noastră vor fi mai necesare ca oricând”, se arată în mesajul de încurajare al lui Siegfried Mureşan.

„Referendumul va trece, la mustaţă, şi va produce consecinţe juridice, ceea ce e infinit mai bine decât dacă nu trecea. Nişte mii de voturi fac diferenţa. În acelaşi timp rămâne un semi-eşec politic al cărui dozaj de cauze (amestec extern în alegeri, erodarea naturală a guvernării, erori de parcurs ale PAS) trebuie analizat bine de moldovenii înşişi.

Un efect prost va fi din păcate reactivarea bursierilor lui Plahotniuc de la Bucureşti, de prin partide, instituţii, servicii şi mass media româneşti, care n-au înghiţit niciodată genul de politică făcut de Maia Sandu, fără plecăciuni la Cotroceni şi prin păduri”, a scris Sorin Ioniţă pe pagina sa de Facebook.

Mai mult decât atât, el consideră că după aceste alegeri, toţi cei care nu o plac pe actuala şefă a statului, Maia Sandu, îi vor scoate iar la înaintare pe „băieţii lor de casă tranzacţionali” de la Chişinău care, atunci când au mers în alegeri, au luat între 0,01% şi 0,1% voturi de la popor.

„Asta va fi noua ʻalianţă pro-UEʼ împinsă de la Bucureşti în perioada următoare, soluţia miracol pentru a combate şi pe mai departe amestecul agresiv al Rusiei în Moldova. Adică modelul statului captiv alimentat cu fonduri UE în care partidele româneşti se mişcă atât de natural.

Urmează două săptămâni de tărăboi straşnic, blame games, ipocrizii şi manipulări cât cuprinde, iar apoi încă jumătate de an la fel, până la alegerile parlamentare din vară”, a mai menţionat şeful Expert Forum în mesajul său.

În opinia ambasadorului Republicii Moldova în Grecia, Andrei Popov, deşi rezultatul referendumului - pozitiv la limită doar datorită diasporei - a reprezentat totuşi o mare surpriză neplăcută.

„Dar pe de altă parte, lucrurile trebuie privite în context, or, noi suntem UNICUL CAZ din tot spaţiul european din ultimii ani când după patru ani de guvernare - marcate de Covid, criza energetică, agresiunea Rusiei, inflaţia, războiul hibrid şi o imensă reţea de cumpărare a voturilor - un candidat al puterii totuşi reuşeşte să obţină SEMNIFICATIV mai multe procente şi voturi faţă de cât a obţinut acum 4 ani.

În cazul nostru, probabil circa 43-44% şi 670 mii voturi în turul 1, 2024 faţă de 36% şi 488 mii voturi în turul 1, 2020. Este un plus de aproximativ 7-8% şi 180 mii de voturi, în condiţiile în care guvernările din Marea Britanie, Franţa, Germania, Spania, Austria, Olanda, Polonia, Slovacia, Portugalia, Finlanda, Suedia etc. au fost atât de tare erodate încât ori în genere au pierdut puterea, ori au obţinut rezultate mult mai modeste faţă de scrutinul precedent”, a scris Andrei Popov pe pagina sa de socializare.

Menţionăm că la ora 11:30, în urma numărării a 2195 de procese verbale procesate, 98,92 la sută, din totalul de 2219, cu „DA” la referendumul republican constituţional au votat 50,27 la sută dintre moldoveni, balanţa fiind înclinată de diasporă. Cetăţenii din interiorul ţării, au votat în mare parte împotrivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor