"Paradisul" comunist: Cuba restabileşte alimentarea cu energie electrică pentru o cincime din populaţie după blackout-ul total

Havana, luminată doar de farurile câtorva maşini, după ce Cuba s-a confruntat cu o pană totală de curent, 18 octombrie 2024 (Getty Images)
Redacţia
20.10.2024

Guvernul comunist cubanez a anunţat sâmbătă seara că a restabilit alimentarea cu energie electrică pentru aproape o cincime din populaţia insulei, după ce reţeaua naţională a cedat de două ori în peste 24 de ore, lăsând milioane de oameni în întuneric.

Pana de curent fără precedent la nivel naţional este cea mai recentă lovitură suferită de această naţiune de 10 milioane de locuitori, care se confruntă deja cu penurii dramatice de alimente, medicamente şi combustibil, potrivit Reuters.

Potrivit analiştilor, această situaţie este una dintre dovezile eşecului guvernării comuniste de pe insulă.

Lazaro Guerra, oficialul cubanez de cel mai înalt rang din domeniul electricităţii, a declarat că operatorul reţelei lucrează la restabilirea electricităţii, dar că procesul va fi lent iar graba ar putea duce la mai multe pene de curent şi la o deteriorare a serviciilor.

"Nu vă pot asigura că vom reuşi să finalizăm astăzi conectarea sistemului, dar estimăm că astăzi ar trebui să se înregistreze progrese importante", a spus Guerra la un buletin de ştiri televizat în cursul zilei.

Capitala Havana era încă în mare parte în întuneric sâmbătă seara. Vântul puternic şi ploaia au început să lovească o mare parte a insulei din Caraibe înainte de sosirea uraganului Oscar, care ar trebui să atingă nord-estul Cubei în următoarele zile.

Uraganul este punctul culminant al unei serii dramatice de evenimente care au avut loc în Cuba pe parcursul mai multor zile şi care au sporit tensiunile în rândul locuitorilor insulei, deja epuizaţi.

Reţeaua electrică din Cuba a cedat pentru prima dată vineri, în jurul prânzului, după ce una dintre cele mai mari centrale electrice ale insulei s-a oprit. Reţeaua a cedat din nou sâmbătă dimineaţa, a raportat presa de stat.

Chiar înainte de cele două defecţiuni ale reţelei, o lipsă gravă de energie electrică înregistrată vineri a forţat guvernul comunist al Cubei să trimită acasă lucrătorii de stat neesenţiali şi să anuleze şcoala pentru copii, în încercarea de a economisi combustibil pentru generarea de energie.

Guvernul a atribuit penele de curent tot mai grave de săptămâni întregi - de 10 până la 20 de ore pe zi în cea mai mare parte a insulei - deteriorării infrastructurii, lipsei de combustibil şi creşterii cererii.

Vânturile puternice care au început cu uraganul Milton săptămâna trecută au îngreunat, de asemenea, capacitatea Cubei de a livra combustibilul rar de pe vasele din larg pentru alimentarea centralelor sale electrice, au declarat oficialii.

De asemenea, Cuba dă vina pe embargoul comercial al SUA, precum şi pe sancţiunile instituite de fostul preşedinte amercan Donald Trump pentru dificultăţile continue în achiziţionarea de combustibil şi piese de schimb pentru funcţionarea şi întreţinerea centralelor sale pe petrol.

Statele Unite au negat vineri orice rol în colapsul reţelei din Cuba.

"După cum am văzut în ultimii câţiva ani, condiţiile economice ale Cubei, care decurg din proasta gestionare pe termen lung a politicii şi resurselor sale economice, au sporit greutăţile poporului cubanez", a declarat un oficial al Departamentului de Stat.

"În mod evident, Statele Unite nu sunt de vină pentru pana de curent de astăzi de pe insulă sau pentru situaţia energetică generală din Cuba".

Oficialii cubanezi au declarat că, chiar dacă acest colaps al reţelei este rezolvat, criza de electricitate va continua.

Cuba produce puţin ţiţei, iar livrările de combustibil către insulă au scăzut semnificativ în acest an, din cauză că Venezuela, Rusia şi Mexic, cândva furnizori importanţi, şi-au redus exporturile către Cuba.

Aliatul Venezuela şi-a redus la jumătate livrările de combustibil subvenţionat către Cuba în acest an, forţând insula să caute petrol mai scump pe piaţa spot.

Reamintim că, în urma uraganului Ian din septembrie 2022, reţeaua de electricitate din Cuba a cedat, lăsând întreaga ţară fără curent electric mai multe zile. Autorităţile au restabilit în cele din urmă serviciul, dar nu înainte ca protestele să izbucnească în diferite oraşe, inclusiv în Havana.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor