Chifteluţe de peşte – pufoase şi gustoase

Tradiţionale mai ales în zonele bogate în peşte, pe Dunăre, în Deltă sau alte părţi ale Dobrogei , chifteluţele de peşte au fost şi sunt o mâncare populară, fiind deosebit de gustoase indiferent că sunt preparate din peşte oceanic sau de apă dulce. Fie că sunt de ştiucă, somn, crap, merlucius sau alte soiuri, sunt deosebite, mai ales când sunt preparate acasă. O dată ce le prindeţi gustul, mai mult ca sigur veţi dori să repetaţi experienţa.
Chiftele de somon (Maria Matyiku / Epoch Times)
Maria Matyiku
31.10.2014

Tradiţionale mai ales în zonele bogate în peşte, pe Dunăre, în Deltă sau alte părţi ale Dobrogei , chifteluţele de peşte au fost şi sunt o mâncare populară, fiind deosebit de gustoase indiferent că sunt preparate din peşte oceanic sau de apă dulce. Fie că sunt de ştiucă, somn, crap, merlucius sau alte soiuri, sunt deosebite, mai ales când sunt preparate acasă. O dată ce le prindeţi gustul, mai mult ca sigur veţi dori să repetaţi experienţa.

Ingrediente:

500 g carne de peşte (fără oase şi piele),
1 ceapă,
1 cartof,
1 ou,
o felie de pâine albă,
sare şi piper după preferinţă,
câteva crenguţe de pătrunjel şi cimbru, un fir de usturoi,
100 g faină,
150 ml ulei,

Notă: În unele zone, în compoziţia chiftelelor, se mai adaugă la măcinat ardei, ardei iute sau un morcov.

Modul de prepare:

Peştele se curăţă apoi se scot fileurile, având grijă să se îndepărteze oasele. Ceapa se curăţă şi se taie în sferturi. Cartoful se curăţă de coajă şi se taie în bucăţi.

Carnea se dă prin maşina de tocat carne cu sită deasă, împreună cu bucăţile de ceapă şi cartof. La sfârşit se dă prin maşină o felie de pâine înmuiată în prealabil în apă sau lapte şi stoarsă bine.

Amestecul de carne se pune într-un vas, se adaugă albuşul şi gălbenuşul unui ou, sare, piper, verdeaţă, cimbru şi un fir de usturoi verde tocate mărunt. În lipsa usturoiului verde se adaugă mujdei de usturoi făcut din 2-3 căţei de usturoi. Se amestecă totul bine. Pentru a face chiftelele pufoase, este recomandat să se frământe bine pasta, timp de câteva minute.

Se modelează chiftele turtite şi se dau prin faină, după care se prăjesc pe ambele părţi, la foc mediu. Se scot şi se pun pe o hârtie absorbantă, pentru a trage excesul de grăsime de la prăjire.

Dacă doriţi o variantă mai dietetică, puteţi coace chifteluţele la cuptor. În acest caz, modelaţi chifteluţele sub formă de bile, pe care le aşezaţi într-o tavă, în care aţi pus în prealabil o foaie de hârtie de copt. Le daţi prin faină, apoi le aşezaţi în tavă. Înainte de a pune tava la cuptor picuraţi câţiva stropi de ulei pe fiecare chifteluţă. Se dau la cuptorul încins la 180 C şi se coc cam 30 minute sau până când devin aurii.

Indiferent de varianta de preparare, sunt foarte gustoase. Chifteluţele de peste se pot servi ca atare, cu feliuţe de lămâie, cu un sos de roşii sau se pot asorta cu cartofi natur sau diferite salate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor