Somon în unt cu garnitură de cartofi

Somon în unt
Somon în unt (Maria Matyiku / Epoch Times)

Vă doriţi o schimbare la masa de cină? Iată o reţetă rapidă şi uşoară de somon în unt, care vă oferă ceva deosebit şi care este foarte gustoasă! Somonul este bogat în proteine, acizi graşi omega-3 şi vitamina D şi este o excelentă sursă de colesterol bun. Somonul roz este un peşte sălbatic delicat, ce aduce oarecum la gust cu păstrăvul, fiind deosebit de gustos mai ales când se găteşte cu tot cu piele. Punând partea cu piele pe grătar sau în tigaie, carnea îşi va păstra aromele subtile.

Ingrediente:

1 kg cartofi fierţi
câteva fire de ceapă verde sau chives
30 g unt
sare, piper, paprică
suc de lămâie

1 kg de somon
sare
50g unt
1 lămâie
jeleu de ardei iute(opţional)

Modul de preparare:

Cum peştele se pregăteşte în aproximativ 10-15 minute, se începe mai întâi cu prepararea garniturii de cartofi. Cartofii se pun la fiert în apă cu puţină sare. După ce au fiert, cartofii se curăţa de coajă când sunt încă fierbinţi, apoi se zdrobesc cu o furculiţă. Se adaugă imediat untul tăiat în cubuleţe şi ceapa verde tăiată fin. Se potriveşte de sare şi piper, se adaugă suc de lămâie după gust. Cartofii se presară cu paprică şi se pun deoparte.

În timp ce cartofii se fierb, somonul se taie pe jumătate, se scot părţile osoase şi apoi se feliază. Feliile de somon se crestează la 2-3 cm distanţă. Părţile crestate se desfac uşor şi se umplu cu unt. Se sărează şi se lasă să stea la temperatura camerei.

După ce garnitura de cartofi e gata, se pune untul în tigaia încinsă la foc mediu apoi se adaugă fileurile de somon, cu partea cu piele în jos. Somonul se prăjeşte în unt. Când două treimi din bucată îşi schimbă culoarea, se întoarce pe cealaltă parte. Se lasă la prăjit mai puţin de 2 minute apoi se răstoarnă din nou, astfel încât fileurile să fie din nou cu partea cu piele în jos. Tigaia se ia de pe foc, cu peşte cu tot, astfel încât peştele să rămână cald. Dacă doriţi, peştele se poate unge cu puţin jeleu de ardei iute.

Se serveşte cald, alături de garnitura de cartofi.