Malta vinde ceteţenia malteză, respectiv europeană, cu 650.000 de euro pe an
alte articole
Malta joacă dur pentru a atrage capital: la sfârşitul lunii va intra în vigoare o lege prin care pentru suma de 650.000 de euro pe an se poate obţine cetăţenie malteză şi deci europeană, care dă dreptul de reşedinţă în orice stat membru al UE.
În plus, nu este nevoie de nicio investiţie sau perioadă minimă de şedere pe insulă. O lovitură extrem de grea pentru toate acele ţări (inclusiv Marea Britanie, Grecia, Spania, Portugalia, Cipru), care încearcă să folosească aceeaşi metodă de a atrage cetăţenii bogaţi din afara UE, prin aşa-numitele ”vize de aur”. În acelaşi timp, cu un paşaport UE sunt folosite şi beneficiile din Schengen, informează Ilsole24ore.
Parlamentul maltez a aprobat, la 14 noiembrie, legea prin care prim-ministrul Muscat speră să încaseze cel puţin 30 de milioane de euro pe an ceea ce îi va permite să reducă deficitul public al ţării. Iniţiativa va intră în vigoare la sfârşitul lunii şi a alarmat partenerii din UE.
Simon Busuttil, liderul Partidului Naţionalist care este în opoziţie, a promis deja că se va împotrivi, întrucât se teme, nu fără motiv, că Malta ar putea fi comparată, în viitor, cu paradisurile fiscale din Insulele Caraibe şi s-a referit la posibilitatea lansării unui referendum pentru abrogarea noii legi.
De fapt, sistemul maltez a fost conceput bazându-se pe sisteme deja existente în alte ţări. Acestea acordă viză pe termen lung, dar numai cu condiţia ca cei care obţin viza să efectueze investiţii în ţară. În Malta, în schimb, doar se plăteşte, fără nicio altă obligaţie, deşi preţul cerut este destul de mare. De aici a izbucnit îngrijorarea, în special din partea Londrei, fostă putere colonială a insulei, care are o regulă similară ce îi permite să atragă oamenii bogaţi din afara UE, cu condiţia ca aceştia să aibă o reşedinţă reală în Marea Britanie pentru cel puţin 180 de zile pe an.
Malta încearcă să liniştească temerile, argumentând că acordarea paşaportului va avea loc numai după o examinare atentă a solicitantului, dar îngrijorarea internaţională este foarte mare, deoarece un paşaport maltez permite, printre altele, să se călătorească fără viză în Statele Unite şi în alte 160 de ţări. Dar Comisia Europeană nu are nicio putere de a interveni în ce priveşte alegerile naţionale. Cu toate acestea există un pericol real, riscul de colaps financiar al Schengenului.
Precedentul din Grecia
De exemplu, Samaras, prim-ministrul Greciei a decis la 22 aprilie să ofere cadou rezidenţa tuturor celor care fac investiţii şi sunt rezidenţi în afara Uniunii Europene, care, la rândul lor, vor cumpăra sau închiria o proprietate de peste 250.000 de euro. Permisul de şedere va fi valabil timp de cinci ani, va putea fi reînnoit, iar deschiderea reşedinţei este legată de o investiţie imobiliară. Acestea sunt iniţiative similare cu cele luate deja de către Ungaria, Spania şi Portugalia, în trecutul apropiat.
Cazul Portugaliei
Portugalia, de exemplu, acordă un permis de şedere de cinci ani a resortisanţilor ţărilor terţe care achiziţionează o proprietate în valoare de cel puţin 500.000 de euro, realizează o investiţie financiară de cel puţin un milion de euro, sau crează cel puţin 10 locuri de muncă în ţară. Până în prezent au fost acordate doar 350 de vize.
Pericolele „vizelor de aur”
Programul "vizelor de aur" nu este unul exclusiv, deşi Malta pare să facă un salt cuantic acordând nu o rezidenţă temporară, ci o cetăţenie permanentă - spre deosebire de iniţiativele similare care există în Regatul Unit, Olanda, Spania, Grecia şi Cipru, unde sunt acordate permise de şedere temporară, de obicei cu o durată de 15 ani, care pot fi reînnoite, dar care sunt legate de obligaţiile de a avea reşedinţă minim un an, achiziţionarea de case sau minime investiţii.
Malta a făcut dumping cu vizele de aur acordând rezidenţă fără obligaţii, uimind pe toată lumea.