Trump promite să preia Gaza şi să creeze "Riviera Orientului Mijlociu"
Donald Trump a declarat că SUA va prelua Gaza, devastată de război, şi va crea o „Rivieră a Orientului Mijlociu”, după ce va reinstala palestinienii în altă parte, spulberând decenii de politică americană privind conflictul israeliano-palestinian şi atrăgând condamnarea regională.
Mişcarea şocantă a atras condamnarea rapidă din partea Arabiei Saudite, o mare putere regională, care speră că Trump va stabili legături cu Israelul.
Un oficial al grupului militant palestinian Hamas, care a condus Fâşia Gaza înainte de a lupta împotriva Israelului într-un război brutal acolo, a declarat că afirmaţia lui Trump privind preluarea enclavei a fost „absurdă”.
„Remarcile lui Trump despre dorinţa sa de a controla Gaza sunt ridicole şi absurde, iar orice idee de acest gen este capabilă să aprindă regiunea”, a declarat Sami Abu Zuhri, citat de Reuters.
Trump şi-a dezvăluit planul surpriză fără a oferi detalii, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat în vizită.
„Statele Unite vor prelua Fâşia Gaza şi vom face o treabă şi cu ea... o vom dezvolta, vom crea mii şi mii de locuri de muncă şi va fi ceva de care întregul Orient Mijlociu poate fi foarte mândru”, a declarat Trump reporterilor, semănând cu dezvoltatorul imobiliar care a fost odată.
Anunţul a urmat propunerii şocante a lui Trump de marţi pentru relocarea permanentă a celor peste două milioane de palestinieni din Gaza în ţările vecine, numind enclava - unde este în vigoare prima fază a unui acord fragil de încetare a focului între Israel şi Hamas şi de eliberare a ostaticilor - un „loc de demolare”.
Preluarea de către SUA a unui interes direct în Gaza ar contraveni politicii îndelungate a Washingtonului şi a unei mari părţi a comunităţii internaţionale, care a susţinut că Gaza ar face parte dintr-un viitor stat palestinian care include Cisiordania ocupată.
Trump se poate aştepta ca aliaţii şi duşmanii deopotrivă să se opună ferm oricărei preluări a Gaza de către SUA, iar propunerea sa ridică semne de întrebare dacă puterea din Orientul Mijlociu, Arabia Saudită, ar fi dispusă să se alăture unui nou efort, mediat de SUA, pentru o normalizare istorică a relaţiilor cu Israelul, aliat al SUA.
Arabia Saudită, de asemenea un aliat-cheie al SUA, respinge orice încercare de a-i alunga pe palestinieni de pe pământul lor, a declarat miercuri Ministerul de Externe al Arabiei Saudite într-un comunicat.
Arabia Saudită a declarat că nu va stabili legături cu Israelul fără crearea unui stat palestinian, contrazicând afirmaţia preşedintelui american Donald Trump că Riadul nu a cerut o patrie palestiniană atunci când a spus că SUA doreşte să preia Fâşia Gaza.
Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a afirmat poziţia regatului într-o „manieră clară şi explicită” care nu permite nicio interpretare în nicio circumstanţă, se arată în declaraţie.
Trump a afirmat că intenţionează să viziteze Gaza, Israelul şi Arabia Saudită, dar nu a spus când intenţionează să plece într-o astfel de călătorie.
Netanyahu, la care Trump s-a referit de câteva ori prin porecla sa, „Bibi”, nu a vrut să discute în profunzime propunerea, decât pentru a-l lăuda pe Trump pentru că a încercat o nouă abordare.
Liderul israelian, a cărui armată s-a angajat în peste un an de lupte intense cu militanţii Hamas din Gaza, a spus că Trump „gândeşte în afara tiparelor cu idei noi” şi „arată disponibilitatea de a sfida gândirea convenţională.”
Relocarea este o problemă extrem de sensibilă atât în rândul palestinienilor, cât şi al ţărilor arabe.
În timp ce luptele făceau ravagii în războiul din Gaza, palestinienii se temeau că vor suferi o nouă „Nakba”, sau catastrofă - momentul în care sute de mii de oameni au fost deposedaţi de casele lor în războiul de la naşterea statului Israel.
Când vine vorba de politica saudită în Orientul Mijlociu, miza este mare atât pentru Trump, cât şi pentru Israel.
Statele Unite au condus luni de diplomaţie pentru a determina Arabia Saudită, unul dintre cele mai puternice şi influente state arabe, să normalizeze legăturile cu Israelul şi să recunoască ţara. Dar războiul din Gaza, care a început în octombrie 2023, a determinat Riadul să pună problema deoparte, în faţa furiei arabe faţă de ofensiva Israelului.
Trump ar dori ca Arabia Saudită să calce pe urmele unor ţări precum Emiratele Arabe Unite, un centru comercial şi de afaceri în Orientul Mijlociu, şi Bahrain, care au semnat aşa-numitele Acorduri Abraham în 2020 şi au normalizat relaţiile cu Israelul.
Astfel, acestea au devenit primele state arabe din ultimul sfert de secol care au încălcat un tabu de lungă durată.
Stabilirea de legături cu Arabia Saudită ar fi un mare premiu pentru Israel, deoarece regatul are o influenţă vastă în Orientul Mijlociu, în lumea musulmană în general, şi este cel mai mare exportator de petrol din lume.
Trump a îndemnat marţi Iordania, Egiptul şi alte state arabe să primească locuitori din Gaza, afirmând că palestinienii de acolo nu au altă alternativă decât să abandoneze fâşia de coastă, care trebuie reconstruită după aproape 16 luni de război devastator între Israel şi militanţii Hamas.
O evaluare a pagubelor publicată de ONU în ianuarie a arătat că a curăţa cele peste 50 de milioane de tone de moloz rămase în Gaza în urma bombardamentelor israeliene ar putea dura 21 de ani şi ar costa până la 1,2 miliarde USD.
Organizaţia Naţiunilor Unite şi Statele Unite, până la anunţul lui Trump, au susţinut mult timp viziunea a două state, Israel şi Palestina, care să trăiască unul lângă celălalt în interiorul unor frontiere sigure şi recunoscute. Palestinienii doresc un stat în Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza, toate teritoriile capturate de Israel în războiul din 1967 cu statele arabe vecine.