Jang Song-Thaek, artizanul erei Kim Jong-Un

Jang Song-Thaekv
Jang Song-Thaekv (WOOHAE CHO / AFP / Getty Images)

Jang Song-Thaek, mentorul actualului lider nord-coreean şi unul din politicienii cei mai flexibili ai ţării, a fost executat joi, după ce a fost acuzat de pregătirea unei lovituri de stat în Coreea de Nord. Jang era considerat unul dintre oamenii cei mai puternici şi mai influenţi ai regimului de la Phenian, notează ziarele El Pais şi Las Provincias.

Născut în 1946, Jang Song-Thaek era căsătorit cu Kim Kyong-Hui, sora lui Kim Jong-Il, tatăl actualului lider suprem - o legătură de familie care l-a ajutat să urce eşaloanele puterii şi să ajungă în posturi înalte de conducere ale Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord (PMC).

În 2010, a fost numit vicepreşedinte al Comisiei Naţionale a Apărării, devenind 'numărul doi' al regimului de la Phenian. Din 2007, el conducea Departamentul Administrativ Central al PMC - un organ creat de el însuşi pentru a gestiona treburile administrative ale statului.

Tocmai această funcţie a dus la căderea lui în dizgraţie, Jang devenind ţinta denunţurilor regimului care l-a acuzat că îşi infiltrează acoliţii în acest organ pentru o presupusă conspiraţie împotriva lui Kim Jong-Un şi plănuirea unei lovituri de stat.

Jang Song-Thaek era cel mai mic dintre cei cinci fraţi ai săi şi a cunoscut-o pe soţia sa, Kim Kyong-Hui, la Universitatea Kim Ir Sen, cea mai prestigioasă din ţară, unde era şeful unui grup studenţesc de teatru. Deşi liderul suprem de atunci Kim Ir Sen s-a opus relaţiei lui Jang cu fiica sa, cei doi s-au căsătorit în 1971, an din care începe să obţină funcţii din cei în ce mai importante.

După moartea lui Kim Ir Sen, în 1994, şi venirea la putere a fiului său, Kim Jong-Il, ascensiunea lui a fost vertiginoasă. Jang a făcut parte din grupul demnitarilor şi membrilor familei Kim care l-au ajutat pe tânărul lipsit de experienţă Kim Jong-Un să ajungă la putere. Soţia sa, Kim Kyong-Hui, a fost o altă persoană cheie. Ea a fost promovată la gradul de general de patru stele în 2010, la fel ca nepotul ei Kim Jong-Un. Totuşi anul acesta, mătuşa liderului suprem a fost mai puţin vizibilă şi, potrivit unor surse, este foarte bolnavă şi se află la Singapore pentru un tratament.

Prima cădere în dizgraţie a lui Jang a fost în 2004, când se crede că a fost internat într-o tabără de reeducare pentru suspiciuni de corupţie, dar el s-a întors la viaţa politică un an mai târziu. În 2006, în anul reabilitării sale, a murit la Paris singura lui fiică, Jang Kum-Song, în vârstă de 29 de ani. Este un episod pe care experţii îl atribuie unei sinucideri a fetei, pentru că părinţii nu i-au acceptat iubitul şi au obligat-o să se întoarcă în ţară.

Jang a început să joace un rol important odată cu moartea lui Kim Jong-Il, la 17 decembrie 2011, în urma unui infarct miocardic. După neaşteptata moarte a dictatorului, Jang Song-Thaek a fost cel care a pregătit tranziţia la putere a fiului acestuia şi cel care l-a ajutat pe Kim Jong-Un să-şi consolideze puterea prin militarizarea regimului.

Jang avea relaţii strânse cu China. În 2012, el a fost în vizită la Beijing din partea lui Kim Jong-Un. Jang conducea şi o companie joint-venture cu China. A doua cădere în dizgraţie a lui Jang are loc când unul din colaboratorii săi a cerut azil Coreii de Sud. Persoana care administra fondurile pentru Jang se află sub protecţie într-un loc secret din China, potrivit informaţiilor difuzate de televiziunea YTN şi de ziarul Kyunghyang Shinmun, ambele din Coreea de Sud.

Potrivit YTN, colaboratorul său a fugit în China la sfârşitul lunii septembrie şi deţine informaţii privind conturile care îi aparţin lui Kim Jong-Un şi Kim Jong-Il. Dacă se confirmă, este vorba de cea mai gravă dezertare pentru Phenian, de la cea din 1997 a lui Hwang Jang-Yop, ideologul PMC şi unul din artizanii doctrinei oficiale a ţării - Juche (Autosuficienţă) - care s-a refugiat în Ambasada sud-coreeană din Beijing înainte de a ajunge la Seul.

La sfârşitul anului 2013, Jang dispare din viaţa publică, iar la 3 decembrie serviciile de securitate sud-coreene (NIS) avertizează că demnitarul a fost destituit din funcţii. Câteva zile mai târziu, la 9 decembrie, mass-media oficiale i-au confirmat îndepărtarea atribuită unor 'acte criminale împotriva statului'. Ultima sa imagine în viaţă a fost cea publicată de organul de presă al regimului Rodong, în care Jang este văzut cu cătuşe la mâini şi flancat de doi militari care îl scot din sala, unde se pare că primit sentinţa de condamnare la moarte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe