Pericolul atacurilor ruseşti asupra centralelor ucrainene. Şeful AIEA va merge la Moscova pentru discuţii oficiale
Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere atomică al ONU, Rafael Grossi, a declarat marţi că va vizita Moscova în zilele următoare pentru a discuta cu oficialii despre atacurile persistente ale Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, care ameninţă siguranţa nucleară.
Potrivit AP News, Grossi a declarat, de asemenea, că au existat „câteva situaţii în care am fost foarte aproape de un dezastru” în ceea ce priveşte cea mai mare centrală nucleară din Europa, cea de la Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă. Grossi nu a acuzat niciuna dintre părţi pentru atacurile asupra centralei, afirmând că, din cauza apropierii de linia frontului, este dificil să se determine responsabilitatea.
Mai mult de jumătate din energia Ucrainei este generată de trei centrale nucleare funcţionale, iar Rusia a ameninţat din ce în ce mai mult capacitatea acestora de a opera.
Între timp, centrala de la Zaporojie, aflată în sud-estul ţării şi care acum nu este sub controlul Ucrainei, a fost ocupată de Rusia în primele zile ale invaziei pe scară largă. Este una dintre cele mai mari zece centrale nucleare din lume.
Marţi, Rafael Grossi a vizitat o substaţie electrică din regiunea Kiev şi a avertizat că distrugerea unor astfel de instalaţii-cheie ale reţelei electrice în timpul războiului reprezintă o ameninţare la adresa siguranţei nucleare, deoarece poate perturba procedurile esenţiale de răcire ale centralelor atomice.
Rusia a încercat în mod repetat să distrugă reţeaua electrică a Ucrainei, lăsând ţara fără căldură, electricitate şi apă curentă, într-un efort de a submina moralul populaţiei. Aceste atacuri au vizat, de asemenea, şi industria de apărare a Ucrainei.
Războiul a alimentat temeri privind un dezastru nuclear, deoarece centrala de la Zaporojie a fost prinsă de mai multe ori în focul încrucişat al luptelor. Deşi cele şase reactoare ale sale sunt oprite de luni de zile, centrala are nevoie în continuare de energie şi personal calificat pentru a menţine sistemele esenţiale de răcire şi alte măsuri de siguranţă.
Rusia a atacat în mod repetat substaţii electrice, ceea ce poate pune în pericol inclusiv siguranţa nucleară.
Grossi a explicat că, atunci când substaţiile care alimentează centralele nucleare sunt avariate sau nu mai funcţionează, generatoarele diesel de urgenţă devin „ultima linie de apărare” împotriva unui dezastru.
„Şi când ai o centrală nucleară mare, nu vrei să te bazezi doar pe ultima linie de apărare”, a declarat Grossi în timpul vizitei sale.