UE doreşte să poarte discuţii timpurii cu SUA pentru a evita tarifele impuse de Trump
Uniunea Europeană doreşte să se angajeze rapid în discuţii cu Statele Unite cu privire la tarifele planificate de preşedintele Donald Trump, a declarat marţi şeful Comerţului Maros Sefcovic, în timp ce şefa sa Ursula von der Leyen a prevăzut că negocierile cu Washingtonul vor fi dificile.
Sefcovic, vorbind în cadrul unei reuniuni a miniştrilor UE, a declarat că doreşte un „angajament rapid” şi că aşteaptă confirmarea numirii celor aleşi de Trump pentru funcţia de secretar al Comerţului, Howard Lutnick, şi pentru cea de reprezentant comercial al SUA, Jamieson Greer.
„Suntem pregătiţi să ne angajăm imediat şi sperăm că, prin acest angajament timpuriu, putem evita măsurile care ar aduce multe perturbări în cea mai importantă relaţie comercială şi de investiţii de pe această planetă”, a declarat el reporterilor.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că o prioritate este de a lucra în domenii în care interesele UE şi ale SUA converg, cum ar fi lanţurile de aprovizionare critice şi tehnologiile emergente, adăugând că UE este pregătită pentru negocieri dure.
„Vom fi deschişi şi pragmatici în ceea ce priveşte modul de a realiza acest lucru. Dar vom spune la fel de clar că ne vom proteja întotdeauna propriile interese”, a declarat ea într-un discurs susţinut la Bruxelles.
Peter Navarro, principalul consilier comercial al lui Trump, a declarat, într-un semn al dificultăţilor pe care le vor prezenta negocierile, că Europa se războieşte cu Statele Unite prin taxa sa pe valoarea adăugată la autovehicule. Ţările UE aplică TVA la vânzările tuturor autoturismelor - naţionale şi străine.
Potrivit oficialilor UE, contactele cu noua administraţie Trump au fost limitate, menţionând că persoanele alese de Trump pentru funcţii de conducere nu pot vorbi cu omologii străini până când nu sunt confirmate. Von der Leyen şi Trump nu au ţinut legătura de la învestirea lui Trump.
Reuniunea UE de la Varşovia a început imediat după intrarea în vigoare a tarifelor vamale suplimentare de 10 % impuse de SUA pentru bunurile chinezeşti, ceea ce a determinat China să riposteze. Canada şi Mexicul au fost, de asemenea, ţinta unor tarife americane de 25% marţi, dar fiecare a obţinut o pauză de 30 de zile.
Trump a declarat că Uniunea Europeană este următoarea pe listă. El s-a plâns în repetate rânduri de deficitul comercial de bunuri al SUA cu cele 27 de ţări ale UE.
Navarro a estimat acest deficit la 350 de miliarde USD.
Sefcovic a declarat că deficitul, care include şi serviciile, a fost de aproximativ 50 de miliarde de euro, adică aproximativ 3 % din totalul comerţului anual UE-SUA de 1,5 trilioane de euro, în timp ce milioane de locuri de muncă de pe ambele părţi ale Atlanticului se bazează pe această relaţie comercială deschisă.
„Credem că prin angajament constructiv şi discuţii putem rezolva această problemă”, a spus el.
Cecilia Malmstrom, comisarul UE pentru comerţ în timpul primului mandat al lui Trump şi în prezent senior fellow la Petersen Institute for International Economics, a declarat că, chiar şi fără un război comercial, UE ar trebui să se concentreze pe încheierea de acorduri comerciale cu alţi parteneri.
Von der Leyen a spus că UE ar putea chiar să îşi extindă legăturile comerciale şi de investiţii cu China.
UE se află, fără îndoială, într-o poziţie mai delicată decât Canada sau Mexic. Comisia Europeană supraveghează politica comercială a Uniunii Europene, dar trebuie să adune în jurul său cei 27 de membri, adesea divizaţi.
Mandatul său este, de asemenea, limitat la comerţ. Dacă Trump ar dori o înţelegere pentru a construi o alianţă de securitate economică SUA-UE împotriva Chinei, aceasta ar fi mult mai mult o chestiune care ţine de ţările UE individuale.
Un diplomat al UE a declarat că un rezultat al reuniunii de marţi a fost o dovadă de unitate între membri, cum ar fi faptul că UE răspunde ferm, dar proporţional, la tarifele SUA.
Sefcovic nu s-a referit la modul în care blocul ar putea negocia, dar unii miniştri au oferit sfaturi cu privire la abordarea UE.
Ministrul de Externe luxemburghez Xavier Bettel, care a fost prim-ministru în timpul primului mandat al lui Trump, a declarat că UE trebuie să fie unită şi puternică şi să nu înceapă negocierile cu concesii.
„Noi nu oferim. Ascultăm, facem schimburi, spunem lucruri. Nu facem oferte”.
Ministrul irlandez al comerţului, Peter Burke, a declarat, de asemenea, că nu merită în acest moment să se facă oferte.