Zelenski i-a spus lui Trump că Ucraina ar lua în considerare partajarea de pământuri rare în schimbul sprijinului militar
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat că a discutat cu preşedintele american Donald Trump despre perspectiva ca Ucraina să împartă pământurile sale rare cu Statele Unite, un subiect despre care a spus că a fost abordat pentru prima dată cu omologul său de la Casa Albă în urmă cu câteva luni, potrivit CBC.
Trump a declarat luni că doreşte ca Ucraina să furnizeze Statelor Unite astfel de minerale ca o formă de plată pentru sprijinul financiar pe care Washingtonul l-a acordat Kievului pe fondul luptei sale cu Rusia.
„Am vorbit despre acest lucru în septembrie, când am avut o întâlnire cu preşedintele Trump”, a declarat Zelenski reporterilor în cadrul unui briefing organizat marţi la Kiev.
„Suntem deschişi la faptul că toate acestea pot fi dezvoltate cu partenerii noştri, care ne ajută să ne apărăm ţara şi să respingem inamicul cu armele lor, cu prezenţa lor şi cu pachetele de sancţiuni. Şi acest lucru este absolut corect”.
Rapoartele din presa ucraineană sugerează că lui Trump i s-a atras atenţia asupra faptului că terenul pe care se află aceste resurse trebuie să rămână sub controlul Kievului, pentru ca SUA să fie într-o eventuală poziţie de a le accesa - şi, ca atare, sunt necesare garanţii de securitate pentru a le proteja.
Rusia a oferit marţi propriul său comentariu pe această temă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmând că propunerea lui Trump arată că SUA nu mai sunt dispuse să ofere sprijin Ucrainei în mod gratuit.
Cu toate acestea, Timofii Milovanov, fost ministru ucrainean al economiei, a remarcat că ceea ce Trump a văzut ca ofertă din partea Ucrainei nu ar putea fi egalat de Rusia.
„Putin, pe de altă parte, nu-i poate oferi nimic lui Trump, cu excepţia linguşirii şi a relei credinţe, iar Trump ştie asta”, a scris el pe platforma de socializare X.
Sprijin puternic sub conducerea lui Biden
Sprijinul SUA către Ucraina a început sub administraţia fostului preşedinte american Joe Biden şi are potenţialul de a se schimba sub administraţia Trump - deşi noul locuitor al Biroului Oval a trimis semnale contradictorii cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla.
Trump a vorbit mult timp despre intenţia sa de a pune capăt rapid conflictului din Ucraina, însă termenele asociate cu această afirmaţie s-au schimbat. Deşi preşedintele american a susţinut anterior că ar putea pune capăt războiului într-o 24 de ore, membrii administraţiei sale au indicat că sunt necesare termene mai lungi pentru a înregistra progrese pe acest front.
Zelenski a declarat marţi că administraţia sa a vorbit atât cu Mike Waltz, consilierul pentru securitate naţională al lui Trump, cât şi cu Keith Kellogg, generalul locotenent american în retragere, trimisul său special în Ucraina.
Sunt în curs de desfăşurare eforturi pentru că o delegaţie americană să viziteze Ucraina, a declarat Zelenski.
Cei doi lideri au avut o istorie anterioară revenirii lui Trump în Biroul Oval, deoarece propriul mandat prezidenţial al lui Zelenski a început când Trump era la putere prima dată. Iar conţinutul unei conversaţii telefonice între cei doi a fost în centrul primului proces de punere sub acuzare a lui Trump - pentru care preşedintele american a fost achitat de acuzaţiile de abuz de putere şi obstrucţionare a Congresului.
Luptele din Ucraina au făcut mii de victime civile de când Rusia şi-a lansat invazia de amploare în februarie 2022. Rachetele lansate, bombele glisante, bombardamentele şi atacurile dronelor au pus vieţile ucrainenilor în pericol permanent.
Marţi, cinci persoane au murit şi alte 55 au fost rănite, după ce o rachetă rusească a lovit o clădire din districtul central Izium din nord-estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Oleg Siniegubov pe Telegram.