Schengen: Ponta bosumflat pe Europa

Stroe, care ia parte la întrunirea COREPER II, unde se va discuta "situaţia zonei Schengen" este abilitat să comunice că autorităţile române au făcut tot ce ţinea de ele iar Europa să facă ce vrea ea. Şi când vrea ea.
Victor Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
04.12.2013

Premierul Victor Ponta l-a mandatat pe ministrului de Interne, Radu Stroe, să transmită Europei un mesaj... supărat. Stroe, care ia parte la întrunirea COREPER II, unde se va discuta "situaţia zonei Schengen" este abilitat să comunice că autorităţile române au făcut tot ce ţinea de ele iar Europa să facă ce vrea ea. Şi când vrea ea.

Ponta a mai precizat nu mai vrea să fie stabilit un termen pentru aderarea la Schengen, care să nu fie respectat.

"Aveţi mandat din partea Guvernului să spuneţi tuturor colegilor noştri europeni că suntem perfect pregătiţi pentru Schengen, că ce ţine de noi s-a făcut şi ce ţine de dânşii să facă când doresc. Nu mai dorim o dată, că de fiecare dată să ni se spună "nu acum, data viitoare". Când termină toate alegerile lor naţionale, toate problemele, atunci noi suntem pregătiţi şi intrăm în Schengen", a declarat premierul miercuri, în şedinţa de guvern.

Aderarea României la Schengen se află pe agenda reuniunii miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din UE, din 5-6 decembrie, însă, în prealabil, reprezentanţii permanenţi ai statelor membre UE se reunesc miercuri, în COREPER II, pentru a stabili dacă se va discuta, ca şi la precedentele consilii, doar stadiul implementării acquis-ului sau va avea loc o dezbatere de orientare, urmată de un vot, informează mediafax.

Discuţia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, programată pentru reuniunea COREPER II de miercuri, ar fi trebuit să aibă loc în urmă cu o săptămână, însă Bucureştiul a cerut mai mult timp pentru a discuta cu statele membre, conform purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei UE, Vykintas Pugaciauskas.

"România a cerut acest lucru, iar noi (Preşedinţia lituaniană) am spus "da", întrucât încercăm să facem tot ce putem pentru un răspuns favorabil", a mai spus Pugaciauskas, adăugând de autorităţile de la Bucureşti depinde să convingă statele membre să voteze în favoarea aderării sale la Schengen la Consiliul JAI din decembrie.

Este extrem de puţin probabil ca preşedinţia lituaniană să propună un vot privind aderarea României şi Bulgariei Schengen, în condiţiile în care nu există unanimitate în acest sens. Pentru că o ţară să fie acceptată în Schengen, este nevoie ca toate ţările membre să voteze pentru, ceea ce nu este cazul acum.

Există mai multe ţări care se opun aderării României şi Bulgariei la Schengen, "dar nu se ştie numărul exact."

"Am fost informaţi că oficiali din România şi Bulgaria au avut consultări cu state membre care, în mod tradiţional, s-au opus aderării în trecut, dar rezultatele nu sunt cunoscute", au precizat sursele mediafax.

Aderarea la României la Schengen în decembrie 2013 a fost contestată îndeosebi de Olanda şi de Franţa, fiecare dintre aceste ţări având motivele ei.

După revocarea din funcţie a procurorului DNA Papici, la ordinul premierului Ponta, Olanda a anunţat că va aştepta publicarea raportului MCV al CE pentru România, pentru a lua o decizie privind aderarea României la Schengen. Publicarea raportului, ce trebuia să aibă loc în 2013, a fost amânată pentru 2014, ceea ce se traduce în faptul că Olanda nu va vota pentru românia la Consiliul JAI din acest an. Din start, unanimitatea a căzut.

De partea sa, Franţa se teme că, odată cu deschiderea graniţelor, va fi invadată de rromii români, motiv pentru care s-a declarat împotriva aderării României la Schengen.

Acestor opozanţi deja cunoscuţi, li se mai adaugă Germania, care nu are încă un guvern după alegerile din septembrie, fiind puţin probabil să fie dispusă să dea un vot pozitiv pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Finlanda ar fi ea ezitantă în ceea ce priveşte românii şi bulgarii, mai informează mediafax.

Ponta speră ca măcar restricţiile de pe piaţa muncii impuse lucrătorilor români din străinătate să fie ridicate începând cu anul viitor şi a declarat că activitatea Ministerelor de Externe şi a celorlalte ministere este importantă în cadrul acestui demers.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor