Băsescu: Putem să ne luăm rămas bun de la Schengen după modificările Codului Penal; Zgonea, un şmenar

România trebuie să uite de şansa de a intra în spaţiul Schengen pentru că va avea un raport foarte prost pe justiţie, a declarat preşedintele Traian Băsescu miercuri, căci raportul MCV "va fi unul foarte prost în privinţa activităţii parlamentare".
Preşedintele Traian Băsescu. (Epoch Times România)
Loredana Diacu
12.12.2013

România trebuie să uite de şansa de a intra în spaţiul Schengen pentru că va avea un raport foarte prost pe justiţie, a declarat preşedintele Traian Băsescu miercuri, căci raportul MCV "va fi unul foarte prost în privinţa activităţii parlamentare".

"Trebuie să uităm de şansa de a intra în Schengen, va fi un raport MCV foarte prost pe partea de activitate parlamentară, va scrie "Lipsă de voinţă politică în lupta împotriva corupţiei". Oamenii ăştia au făcut un mare rău României", a declarat Băsescu la B1 Tv, explicând că prin modificările aduse marţi Codului Penal, în urma cărora parlamentarii nu mai pot fi traşi la răspundere de instituţiile anticorupţie, şi prin încercarea de a adopta o lege a amnistiei şi graţierii pentru a îşi scăpa de închisoare marii corupţi, deputaţii USL au adus grave prejudicii României, transmiţând în afara ţării mesajul că România este condusă de politicieni corupţi.

Dincolo însă de acţiunea parlamentarilor care au aprobat modificările Codului Penal, cei trei mari responsabili pentru această noua tentativă de a îi pune pe politicieni ignore presus de lege sunt "Victor Ponta, care a avut o presiune enormă de la baronimea locală să amputeze ANI şi DNA ca instituţii care îi pot prinde cu ilegalităţi, Crin Antonescu, care a avut acelaşi tip de presiune şi un om care s-a comportat, să mă scuzaţi de expresie, ca unul care face - vrei să schimbi bani şi iţi dă un dolar deasupra şi unul dedesubt - şmenar se cheamă, şi este preşedintele camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.", a declarat Băsescu.

Şeful statului a opinat că Zgonea, "care s-a comportat ca un şmenar", ar trebui să demisioneze după dezastrul pe care l-a girat marţi în Parlament, manipulând votarea a doua legi care nu erau pe ordinea de zi şi nu aveau avizul CSM.

"Un om care s-a comportat ca un şmenar, iar acesta este preşedintele Zgonea. Aseară s-au votat două legi legat de Codul Penal. S-a votat o lege separată pentru modificarea art. 255 din Codul Penal şi o altă lege care modifică alte articole din Codul Penal nou şi vechi. Şmecherii politice de proastă calitate. Zgonea ar trebui să demisioneze. (...) Acest om a pus România într-o situaţie dificilă."

"Ponta să se facă că stă pitit. Antonescu iese şi bate câmpii", a mai declarat Traian Băsescu la B1 TV.

Referindu-se la legea amnitiei şi graţierii, Băsescu şi-a exprimat speranţa ca proiectul legislativ, repus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, va primi un vot negativ, căci o astfel de lege "aruncă România în afara Europei":

"Legea asta a plecat de la Mădălin Voicu şi Nicolae Păun de la ideea a mai diminua numărul de romi din puşcării, însă proiectul de lege a intrat pe mâna unor şacali, care şi-au zis să o facă pentru ăştia ca Voiculescu, Remeş, Mureşan. Toţi ar ieşi din puşcării şi ar candida mai apoi. Se graţiază abuzul în serviciu în formă calificată, luarea de mită, darea de mită, primirea de foloase cuvenite, infracţiuni de crimă organizată. Ne gândim şi la Bercea Mondialu. O astfel de lege, dacă trece, ar fi o discreditare uriaşă a justiţiei. Ar fi momentul în care România ar arăta că nu este capabilă de progres. După părerea mea ar trebui să dea înapoi, ne aruncă în afara Europei.

Băsescu a mai subliniat faptul că România nu poate avansa "în credibilitate" în interiorul UE având dacă este percepută ca o ţară în care nu există voinţă politică pentru eradicarea corupţiei, căci acesta este mesajul pe care îl transmit parlamentării votând legi care să le confere "superimunităţi."

Reamintim că modificarea Codului Penal a declanşat o serie de reacţii internaţionale foarte dure. Comisia Europeană, Ambasadele la Bucureşti ale Marii Britanii, Olandei, SUA şi Germaniei au apreciat la unison modificările aduse Codului Penal şi maniera netransparentă în care acestea s-au adoptat drept îngrijorătoare şi un pas înapoi pentru România:

"Amendamentele la Codul Penal adoptate ieri în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse", a precizat ambasada SUA în cadrul unui comunicat de presă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor