Monica Macovei condamnă recoltarea forţată de organe din China

Europarlamentarul Monica Macovei a fost unul din autorii unei rezoluţii, adoptate joi de Parlamentul European, care condamnă practica de recoltare forţată de organe din China.
Andrei Pricopie
15.12.2013

alte articole

Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
15.12.2013

Europarlamentarul Monica Macovei a fost unul dintre autorii unei rezoluţii, adoptate joi de Parlamentul European, care condamnă practica de recoltare forţată de organe din China.

Rezoluţia a primit sprijinul larg al europarlametarilor din cinci grupuri politice diferite. Membrii Parlamentului au expus diferite motive pentru voturile lor de susţinere, subliniind câteva teme importante: imperativul moral de a se opune practicii de recoltare forţată de organe, sprijinirea drepturilor fundamentale ale omului, bunăstarea poporului chinez, precum şi necesitatea ca europenii să nu fie complici la aceste crime.

Monica Macovei a declarat pentru New Tang Dynasty Television (NTD) că mesajul rezoluţiei a fost că "nu putem accepta ca organele oamenilor să fie prelevate fără consimţământul lor prealabil şi împotriva voinţei lor. Răspunsul este "nu", nu acceptăm asta".

Europarlamentarul român a afirmat că se aşteaptă ca, după ce vor fi aleşi viitorii membri ai Parlamentului, vor avea loc discuţii despre adoptarea unor reglementări care interzic europenilor să obţină organe transplantate de la victimele care nu şi-au dat consimţământul.

În timpul dezbaterilor Macovei a susţinut că „extragerea de organe fără consimţământ prealabil şi liber se întâmplă în China chiar sub ochii noştri”.

„Medici chinezi au depus mărturie în faţa Parlamentului European şi a Congresului American că au recoltat organe de la oameni vii. Rapoarte internaţionale arată că din cele 100.000 de transplanturi de organe din China din ultimii 10 ani, mai mult de jumătate provin de la practicanţii Falun Gong. Din 1999 Partidul Comunist Chinez a trimis la moarte sute de mii de practicanţi. Guvernul a lansat o persecuţie naţională pentru a eradica practica tradiţională şi paşnică numită Falun Gong, care urmează principiul Adevăr-Compasiune-Toleranţă. Practic în China recoltarea de organe a devenit o afacere foarte profitabilă. Timpul de aşteptare pentru un rinichi sau ficat în Europa este de câţiva ani, pe când în China este de 1-4 săptămâni. Aceasta demonstrează că există în China o bancă imensă de oameni vii ale căror organe pot fi extrase în orice moment. Trebuie să salvăm oamenii inocenţi omorâţi în China pentru organele lor. U.E trebuie să oprească şi să impună sancţiuni autorităţilor chineze...”, a declarat Macovei.

Imediat după ce a fost adoptată rezoluţia, Laima Liucija, europarlamentar din Lituania, a rezumat ceea ce a declarat în cadrul dezbaterii: "Am spus că recoltarea de organe sistematică şi orchestrată de stat din China, care include prizonieri politici, prizonieri de conştiinţă, inclusiv practicanţi Falun Gong, este absolut inacceptabilă şi că trebuie oprită imediat".

De fapt, practica recoltării forţate de organe este legată de persecuţia întreprinsă de Partidului Comunist Chinez împotriva Falun Dafa (cunoscută şi sub numele de Falun Gong), o practică spirituală paşnică. Eseurile din cartea "Organele Statului" arată că practicanţii Falun Dafa, care alcătuiesc cea mai mare parte a prizonierilor din lagărele de muncă, sunt cea mai mare sursă de organe. Aceste eseuri confirmă raportul "Recoltarea Sângeroasă", care estimează că numărul de practicanţi Falun Dafa ucişi pentru organele lor este de ordinul zecilor de mii.

După vot, Tunne Kelam din Estonia, europarlamentarul care a ininiţiat rezoluţia, a declarat pentru NTD: "Ar fi trebuit să facem asta mai devreme, dar cred că am învăţat foarte mult în timpul acestui proces de susţinere. Acum suntem mult mai clari cu privire la ceea ce se întâmplă în China şi mult mai hotărâţi să continuăm să ne oferim sprijinul nostru şi să ne exprimăm solidaritatea faţă de prietenii noştri chinezi".

Kelam a precizat că oamenii din China şi din întreaga lume trebuie să înveţe o lecţie "foarte, foarte clară" din practica de recoltare forţată de organe din China: "Nu ai nicio garanţie de libertate şi demnitate umană sub dictatură".

Laima Liucija şi-a exprimat speranţa că rezoluţia va fi primită în China "într-un mod pozitiv, ca o dorinţă de bunăvoinţă de la oameni cărora le pasă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor