UE acceptă să înceapă să examineze cererile de aderare ale Ucrainei, Georgiei şi Moldovei

Steaguri ale Uniunii Europene in fata sediului Comisiei Europene din Bruxelles (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
A.P.
07.03.2022

UE a fost de acord să înceapă examinarea cererilor de aderare depuse de Ucraina, Georgia şi Moldova în urma invaziei Rusiei.

Fostele state sovietice au depus cereri, săptămâna trecută, în regim de urgenţă, pentru a se alătura blocului după ce Kremlinul şi-a lansat atacul asupra Kievului.

Cererea de aderare la blocul format din 27 de state membre este primul pas în procesul complex al blocului, care decide dacă va permite aderarea noilor membri, care poate dura ani de zile.

Ambasadorii UE au convenit să ceară executivului blocului să prezinte o „opinie” cu privire la cererile din cele trei ţări, au declarat oficialii francezi, care deţin preşedinţia rotativă a UE.

Executivul poate dura ani pentru a-şi da avizul şi după aceea statele membre trebuie să convină, în unanimitate, să-l lase pe solicitant să devină oficial „candidat”.

Acest lucru demarează apoi un proces de reforme şi negocieri minuţioase care durează de obicei cel puţin un deceniu pentru a se finaliza.

Ucraina a cerut blocului să i se acorde o cale rapidă de aderare, deoarece se confruntă cu un atac din partea forţelor Moscovei.

În timp ce Kievul a câştigat sprijinul mai multor naţiuni UE pentru a deveni candidat, alţi membri sunt reticenţi în a se angaja să deschidă o cale clară pentru ţara distrusă de război.

Liderii UE urmează să discute cererile săptămâna aceasta la un summit din Franţa, concentrat pe războiul din Ucraina şi răspunsul blocului la criză.

Cererea de aderare are o greutate simbolică majoră pentru ucraineni, deoarece Moscova încearcă să ţină ţara în sfera sa de influenţă.

O decizie din 2013 a liderului de atunci al Ucrainei - Viktor Ianukovici - de a respinge legăturile mai strânse cu blocul a declanşat proteste pro-UE care au generat o spirală de evenimente care au culminat cu anexarea Crimeei de către Rusia şi la confruntarea cu Kremlinul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor