Antony Blinken, despre gestionarea fluxului de refugiaţi: Ospitalitatea cetăţenilor R. Moldova din aceste zile este impresionantă

Amploarea fluxului de refugiaţi necesită asistenţă rapidă şi prin instrumente flexibile din partea prietenilor şi partenerilor Republicii Moldova, afirmă Natalia Gavriliţa.
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA (gov.md)
Tatiana Chiriac
07.03.2022

În cadrul întâlnirii de la Chişinău cu premierul Natalia Gavriliţa, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a exprimat sprijinul pentru eforturile Moldovei de a primi şi ajuta refugiaţii ucraineni şi a menţionat că „eforturile de coagulare de care a dat dovadă Guvernul şi toate instituţiile statului în gestionarea fluxului de refugiaţi dar şi ospitalitatea cetăţenilor moldoveni din aceste zile sunt impresionante”.

Oficialul american a salutat decizia Republicii Moldova de a semna cererea de aderare la Uniunea Europeană.

„Exprimăm sprijinul SUA pentru democraţia, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Istoria democraţiei şi luptei cu corupţia pe care o spune ţara voastră întregii lumi este cu adevărat inspiraţională, este o istorie de care omenirea avea foarte mare nevoie, exact în aceste vremuri tulburi”, a notat Antony Blinken.

Premierul Natalia Gavriliţa a menţionat că în prezent, în Republica Moldova se află peste 110 mii de refugiaţi din Ucraina, inclusiv 30 mii de copii. Dintre aceştia, circa 2200 de persoane au solicitat azil. În contextul creat, instituţiile statului au prioritatea majoră de a asigura gestionarea eficientă a fluxului de refugiaţi, inclusiv ordinea publică, dar şi stabilitatea economică, financiară şi energetică.

„Amploarea fluxului de oameni este o provocare şi avem nevoie de asistenţa prietenilor şi partenerilor noştri. Avem nevoie de această asistenţă rapid şi prin instrumente flexibile”, a conchis şefa Guvernului.

Comisia Situaţii Excepţionale de la Chişinău a decis, în cadrul şedinţei de luni, să simplifice procedurile de import a ajutoarelor umanitare venite pe adresa Guvernului Republicii Moldova pentru asistenţa refugiaţilor din Ucraina. Procedura simplificată se aplică doar în cazurile în care ajutoarele sunt recepţionate de către una dintre autorităţile publice centrale, în special, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Sănătăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor