Birou chinez de tip Gestapo a urmărit "eradicarea" grupului spiritual Falun Gong în întreaga lume [RAPORT]

PUNERE ÎN SCENĂ a torturilor la care sunt supuşi aderenţii Falun Gong în China de către Partidul Comunist. Hong Kong, 2004
PUNERE ÎN SCENĂ a torturilor la care sunt supuşi aderenţii Falun Gong în China de către Partidul Comunist. Hong Kong, 2004 (MIKE CLARKE/AFP/Getty Images)

Pe parcursul ultimelor două decenii, o agenţie secretă a executat ordinele primite de la conducerea de vârf a Partidului Comunist Chinez pentru a "eradica" aderenţii unei discipline spirituale considerate o ameninţare pentru regimul ateu.

Cunoscut sub numele de "Biroul 610", grupul a fost înfiinţat în 10 iunie 1999 ca agenţie extrajudiciară, pentru a viza în mod special practicanţii Falun Gong. Deşi sunt disponibile foarte puţine informaţii publice despre această agenţie, sau despre lanţul său de comandă, activităţile sale nu se limitează la graniţele Chinei, potrivit unui centru de reflecţie militar din Franţa.

Biroul 610 dispunea de aproximativ 15.000 de persoane, care lucrau atât în China, cât şi în străinătate - fiind însărcinate cu suprimarea practicanţilor Falun Gong, potrivit unui raport de 650 de pagini publicat recent de Institutul de Studii Strategice al Şcolilor Militare - un grup de reflecţie finanţat de armata franceză -, care scoate la lumină activităţile de influenţă globală desfăşurate de Partidul Comunist Chinez.

Falun Gong, cunoscută şi sub numele de Falun Dafa, este o practică spirituală care constă în exerciţii de meditaţie şi învăţături morale bazate pe adevăr, compasiune şi toleranţă. Beneficiind inclusiv de sprijin din partea guvernelor locale, popularitatea grupului a crescut vertiginos în China în cursul anilor 1990, un canal al televiziunii de stat estimând că, în 1996, numărul de practicanţi se situa între 70 şi 100 de milioane.

Potrivit raportului, Jiang Zemin, liderul comunist al momentului, era îngrijorat de popularitatea în creştere a grupului.

"Jiang Zemin a considerat acest lucru ca o ameninţare la adresa supremaţiei Partidului, care nu putea tolera existenţa unei mase sociale care se situa în afara controlului său", se arată în raport.

Drept urmare, Jiang a înfiinţat Biroul 610 la 10 iunie 1999 - de unde şi numele acestuia. Biroul urma să funcţioneze într-o manieră asemănătoare cu Gestapo-ul Germaniei naziste, având puteri care să prevaleze asupra instanţelor şi poliţiei chineze.

Biroul, împreună cu organele judiciare, de securitate publică şi juridice ale Partidului, a desfăşurat o campanie de persecuţie de mare amploare, care continuă şi în prezent. Potrivit Centrului de Informare Falun Dafa, care monitorizează abuzurile pe care le comite regimul de la Beijing, milioane de practicanţi Falun Gong din China au fost reţinuţi în închisori, lagăre de muncă şi alte centre de detenţie din China, sute de mii dintre ei fiind torturaţi.

Documente interne obţinute de Epoch Times arată că Biroul 610 a fost desfiinţat la un moment dat, între 2018 şi 2019, iar funcţiile lui au fost transmise altor structuri coercitive ale Partidului, inclusiv Comisiei pentru Afaceri Politice şi Juridice, precum şi forţelor de poliţie chineze.

În ciuda schimbării organizaţionale, nu există niciun semn că Partidul se îndepărtează de campania sa de represiune. În primele şase luni ale anului 2021, cel puţin 674 de practicanţi Falun Gong au fost condamnaţi ilegal, cea mai lungă sentinţă fiind de 14 ani, potrivit Minghui.org, un site web cu sediul în SUA, care urmăreşte persecuţia practicanţilor Falun Gong.

Persecuţie în străinătate

Biroul 610 are, de asemenea, agenţi staţionaţi în străinătate, care desfăşoară o serie de acţiuni menite să reprime şi să denigreze comunităţile Falun Gong din întreaga lume.

"Există un membru al Biroului 610 arondat fiecărei misiuni diplomatice chineze, a cărui sarcină este de a detecta şi persecuta practicanţii Falun Gong, desfăşurând în acelaşi timp activităţi de propagandă care vizează guvernele străine, pentru a le descuraja să aibă relaţii cu aceştia", se arată în raport.

"Deşi Biroul 610 nu este un jucător important în operaţiunile de influenţă chineze, activităţile sale în ţările cu un număr mare de practicanţi Falun Gong constituie o interferenţă reală."

Raportul a adus din nou în discuţie remarci făcute cu ani în urmă de Chen Yonglin, un fost diplomat chinez care a dezertat în Australia în urmă cu mai bine de zece ani, în timpul unei audieri în Camera Reprezentanţilor din SUA, în 2005. Înainte de a dezerta, Yonglin a fost consul însărcinat cu afaceri politice în cadrul Consulatului chinez din Sydney şi responsabil de punerea în aplicare a politicilor Beijingului cu privire la practicanţii Falun Gong din Australia.

Consulatul avea un "grup special" condus de consulul general pentru a "monitoriza şi persecuta" adepţii Falun Gong din Australia, potrivit lui Chen. Grupul făcea "parte din sistemul Biroului 610".

"Din câte ştiu eu, grupuri similare au fost înfiinţate în misiunile chineze din Statele Unite şi din alte ţări în care grupurile de practicanţi Falun Gong sunt active", a spus el.

În 2008, cartierul Flushing din New York (care găzduieşte o mare parte a comunităţii chineze) a fost scena unor violenţe susţinute împotriva practicanţilor Falun Gong. Incidentele s-au întins pe o durată de câteva luni. Mulţimi de cetăţeni chinezi au agresat fizic, au hărţuit verbal şi au aruncat cu pietre în practicanţii Falun Gong.

Campania de violenţă era opera Consulatului Chinez din New York. Peng Keyu, consulul general de la New York în acel moment, a recunoscut, în timpul unui apel telefonic înregistrat, sub acoperire, că a instigat grupurile pro-comuniste să lanseze o serie de atacuri asupra practicanţilor Falun Gong din Flushing.

În Australia, grupul local afiliat Biroului 610 a fost sprijinit de o mare unitate chineză de spionaj, potrivit lui Chen Yonglin.

"După informaţiile mele, există peste 1.000 de agenţi secreţi şi informatori chinezi în Australia care au jucat un rol în persecutarea Falun Gong, iar numărul celor din Statele Unite ar trebui să fie mai mare", a afirmat el în declaraţia citită în timpul audierii din Congres, în 2005.

Completând activitatea acestei reţele locale de spioni, diplomaţii chinezi ar exercita, de asemenea, presiuni asupra politicienilor australieni pentru a accepta poziţia Partidului cu privire la Falun Gong. Acest lucru a fost realizat prin oferirea de beneficii politice şi economice oficialilor locali, potrivit lui Yonglin. Consulatul a avut "succes" în reducerea numărului politicienilor dispuşi să se întâlnească cu practicanţii Falun Gong locali sau să emită scrisori publice de susţinere a grupului în faţa persecuţiei la care este supus în China, a precizat el.

Au existat incidente similare în care au fost implicate consulate chinezeşti din Statele Unite. Potrivit unei audieri din 2002 a Congresului, primarii de atunci ai mai multor oraşe americane, printre care Baltimore, Westland, Houston, San Francisco, Saratoga şi Seattle, au fost presaţi de consulatele din regiunile lor, fie să nu susţină Falun Gong prin proclamaţii, fie să le anuleze pe cele care fuseseră deja emise.

Un incident mai recent a avut loc în august 2017, când Comisia Juridică a Senatului californian a aprobat în unanimitate o rezoluţie care condamna Partidul Comunist Chinez pentru persecutarea practicanţilor Falun Gong. Cu toate acestea, după câteva zile, parlamentarii locali au organizat un alt vot pentru a retrimite măsura la Comisia pentru regulament, împiedicând astfel supunerea rezoluţiei la vot în plen.

Răsturnarea de situaţie a avut loc după ce Consulatul chinez din San Francisco a trimis o scrisoare de amenintare fiecărui membru al Senatului statului California. În scrisoare, Consulatul susţinea că rezoluţia ar putea "afecta profund relaţiile de cooperare dintre California şi China" în domenii precum comerţul şi turismul.

În cele din urmă, rezoluţia privind Falun Gong nu a mai ajuns niciodată în Senat.

Tactici

O reţea similară de agenţi chinezi care vizează comunitatea Falun Gong a operat în Canada, se afirmă în raportul centrului de reflecţie francez, citând comentarii anterioare făcute de Hao Fengjun, un fost oficial al Biroului 610, care a fugit din China în 2005 şi a cerut azil politic în Australia.

Hao a declarat la acea vreme că în Canada existau peste 1.000 de spioni însărcinaţi cu supravegherea practicanţilor Falun Gong locali. Printre spioni se numărau chinezi canadieni, oameni de afaceri şi studenţi, iar activităţile lor se concentrau în principal în Vancouver şi Toronto, potrivit raportului.

De asemenea, în Canada, Partidul folosea o altă tactică de defăimare a grupului Falun Gong: oamenii se dădeau drept practicanţi ai acestei discipline spirituale şi trimiteau e-mailuri jignitoare şi uneori ameninţătoare către oficiali guvernamentali, potrivit raportului.

Amnesty International Canada şi Coaliţia canadiană pentru drepturile omului în China au menţionat această tactică în raportul lor pentru 2020, numind-o o caracteristică a campaniei de peste hotare a Partidului împotriva practicanţilor Falun Gong, menită să le "submineze reputaţia" şi să le "afecteze relaţia cu oficialii".

Raportul 2020 a menţionat doi politicieni canadieni - Judy Sgro şi Peter Julian - ca fiind printre cei care au primit aceste e-mailuri frauduloase.

"Oficiali guvernamentali de la toate nivelurile din multe ţări au fost ţinta unor e-mailuri frauduloase în mod repetat şi sistematic de la persoane care pretind că sunt practicanţi Falun Gong. Expeditorul este adesea obsesiv, iraţional şi nepoliticos, dând legitimitate afirmaţiilor regimului chinez potrivit cărora Falun Gong este o ameninţare pentru societate", se arată în raport, citând un membru anonim al Asociaţiei Falun Gong din Canada.

În Argentina, agenţii Partidului Comunist Chinez au instituit o altă tactică menită să păteze reputaţia practicanţilor Falun Gong: cooptarea organizaţiilor media în efortul de publicare a materialelor cu conţinut defăimător în ceea ce priveşte această disciplină spirituală.

Raportul a citat un incident petrecut în 2020, când un broker, despre care se presupune că avea legături cu Partidul Comunist Chinez, a oferit 20.000 de pesos (aproximativ 310 dolari) unui editor al unei instituţii media de mici dimensiuni în schimbul publicării unui articol care defăima Falun Gong. Acelaşi broker a încercat, de asemenea, să convingă instituţii media locale mai mari, inclusiv Infobae, El Cronista Comercial şi Diario Popular să publice acelaşi articol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii