Analist din RM: Autorităţile să anihileze toate mesajele care seamănă ură între moldoveni cu privire la refugiaţii din Ucraina

Din 24 februarie şi până pe 8 martie, în R. Moldova au intrat din Ucraina peste 250 de mi de cetăţeni ucraineni şi alte câteva zeci de cetăţeni străini.
Veaceslav Berbeca, analist politic de la IDIS Viitorul din R. Moldova (facebook.com)
Tatiana Chiriac
08.03.2022

Analistul politic Veaceslav Berbeca, citat de Radio Europa Liberă, susţine că autorităţile moldovene s-au descurcat până acum admirabil cu gestionarea crizei refugiaţilor ucraineni şi regretă că unii politicieni de la Chişinău încearcă să profite semănând ură printre oameni.

„Dacă vorbim despre politicieni, mi se pare o chestiune de ipocrizie, cel puţin atunci când încearcă într-un fel să se folosească de această criză pentru a lua anumite puncte.

Eu i-aş sfătui pe aceştia care vorbesc de rău şi încearcă într-un fel să bage strâmbe între cetăţenii R. Moldova şi cei care s-au refugiat le recomand să meargă să stea vreo câteva ore la Palanca sau la Tudora, aici unde e mai aproape, şi să vadă cum mămici cu copii, de 2-3 ani, chiar bebeluşi stau în rând ca să ia un microbuz sau autobuz care este dat de R. Moldova ca să se deplaseze spre zonele de plasament. Să vadă care este frica în ochii oamenilor aceştia şi să ne spună unde văd ei acolo o desconsiderare a cetăţenilor R. Moldova”, a declarat analistul potrivit sursei citate.

Mai mult, Veaceslav Berbeca a îndemnat autorităţile să fie mai vigilente şi să anihileze toate mesajele care seamănă ură între cetăţenii moldoveni la adresa refugiaţilor, astfel încât aceste mesaje să nu bântuie prin spaţiul public.

„Dacă au fost anumite incidente, acestea nu pot fi generalizate”, punctează Veaceslav Berbeca, subliniind că modul în care tratează localnicii refugiaţii şi felul cât de empatici sunt arată gradul de civilizaţie al acelei naţiuni.

De la începutul războiului şi până pe 8 martie, în R. Moldova au intrat din Ucraina peste 250 de mi de cetăţeni ucraineni şi alte câteva zeci de cetăţeni străini, potrivit ultimelor date ale Ministerului de Interne de la Chişinău. Au rămas pe teritoriul moldovean peste 100 de mii de cetăţeni ucraineni şi 27 de mii de cetăţeni străini, iar aproape 3 mii inclusiv 2 mii de ucraineni au cerut azil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor