Rusia lui Putin. Elev de clasa a VI-a se trezeşte cu Poliţia la uşă după ce a strigat "Slava Ukraini" pe coridorul şcolii

La o lecţie de istorie, un elev din Moscova şi-a exprimat poziţia cu privire la "operaţiunea specială" a Rusiei - cum numeşte Putin invazia Ucrainei. Nu a durat mult că poliţiştii au venit la el acasă, i-au întrerupt curentul şi i-au lăsat o citaţie sub uşă.
Copil din Rusia, forţe de ordine
Maria Maevski
08.03.2022

Kirill este un elev de 12 ani şi învaţă în clasa a VI-a a unei şcoli din Moscova. Natalia, mama elevului, spune că băiatul ei are rădăcini ucrainene, după ce a învăţat la Centrul Cultural Ucrainean. Ceea ce se întâmplă acum între Rusia şi Ucraina îl doare, a adăugat aceasta.

Vineri, 4 martie, elevii de clasa a VI-a au avut lecţia obişnuită de istorie. A fost o oră mai neobişnuită, povesteşte Kirill:

- Profesoara a spus: „De fapt, despre acest lucru nu se discută cu elevii de clasa a VI-a, dar dacă vrei să înţelegi ce se întâmplă, atunci întrebaţi”.

Eu am întrebat: „De ce Putin [a început o 'operaţiune specială']?” La care profesoara a spus că este o „operaţiune specială”.

Ea a spus: „Nu ştiu exact unde sunt trupele noastre acum, dar dacă s-ar fi oprit la jumătatea drumului, agresiunea ucraineană ar fi continuat”.

O parte dintre colegi m-au susţinut şi, la fel, au pus şi ei întrebări.

Profesoara a spus: „Specialiştii din Ucraina şi Statele Unite fac acum postări false, spun că oamenii sunt bătuţi la mitinguri. Dar mitingurile trebuie coordonate.”

Am întrebat: „Cum poate fi coordonat cu guvernul un miting împotriva acţiunilor guvernului?” Ea nu mi-a dat un răspuns clar. Iar la întrebarea de ce a fost necesară şi când se va termina toată această [operaţiune], profesoara a spus: „Ucraina a început-o şi se va termina când Ucraina va capitula”.

Ea ne-a mai spus că printre ucraineni înfloreşte nazismul şi că în cărţile lor de clasa întâi scrie că Ucraina este o superputere. Am mulţi prieteni în Ucraina, i-am întrebat şi mi-au spus că nu scrie aşa ceva în manualele lor.

Din cele relatate de Kirill, în timp ce mergea pe coridor, îndreptându-se spre următoarea lecţie, el a strigat „Slava Ukraini!” („Glorie Ucrainei!”). Unii dintre colegii aflaţi pe coridor l-au susţinut, scandând la fel. Această frondă a elevilor de clasa a VI-a nu a trecut neobservată.

Mama lui Kirill a povestit că a fost sunată pe WhatsApp de pe un număr necunoscut: „O voce de femeie, fără să se prezinte, mi-a spus că mă sună în privinţa fiicei mele. Am întrebat dacă nu cumva sunt o mamă atât de rea încât nu ştiu că am o fiică? La care ea s-a scuzat, adăugând că este vorba fiul meu. Veniţi să discutaţi cu poliţia. I-am spus să mă citeze, dacă au nevoie şi nu am mai răspuns la apeluri de la numere necunoscute.”

A doua zi dimineaţă, pe la ora zece, a sunat-o profesoara copilului său şi a invitat-o pe Natalia să vină la şcoală la ora 12, întrucât ofiţerii Inspectoratului pentru minori doresc să discute cu ea şi cu fiul ei.

Natalia a venit la şcoală şi a scris o cerere că îşi ia fiul de la şcoală „întrucât copilul este presat şi se creează condiţii insuportabile pentru educaţia sa” din cauza opiniilor lui politice. L-am urcat într-un taxi şi l-am luat la serviciu. La uşa şcolii, s-a ciocnit de un grup de poliţişti, scrie novayagazeta.ru.

A doua zi, duminică, în timp ce Kirill era singur acasă, doi poliţişti au bătut în uşă, dar Kirill nu le-a deschis. Au bătut aproximativ o jumătate de oră, apoi au întrerupt curentul în apartament, au lăsat o citaţie „de chemare la interogatoriu” sub uşă şi au plecat. În scrisoare era indicată data de prezentare la interogatoriu şi o ameninţare - „arestarea” în caz de neprezentare.

„M-am aşezat pe pat şi mă gândeam ce se va întâmpla acum”, a menţionat Kirill, adăugând că „nu mi-a fost frică”. Mai mult decât atât, băiatul şi-a explicat poziţia, adăugând: „Cred că profesorii greşesc. Ni se spune că poporul ucrainean e spălat pe creier, dar eu cred că noi suntem cei spălaţi pe creier.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor