Tunisia aprobă noua Constituţie: Sharia ştearsă şi drepturi egale între femei şi bărbaţi
alte articole

A fost aprobată noua Constituţie post-revoluţie. Islamul este religie de stat dar este garantată libertatea de conştiinţă. Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon, declară: "O nouă etapă istorică”.
În noaptea dintre luni spre marţi a fost adoptată de către Adunarea Naţională Constituantă (ANC) noua Constituţie tunisiană, la mai mult de trei ani de la fuga din ţară a fostului preşedinte Zine El Abidine Ben Ali, în timpul Revolutei de Iasomie, relatează marţi La Stampa.
Zine El Abidine Ben Ali a fost cel de al doilea preşedinte al Republicii din Tunisia, de la 7 noiembrie 1987, când l-a înlocuit pe Habib Bourguiba. Mandatul său s-a extins pe mai multe legislaţii şi s-a încheiat după 23 de ani, pe 14 ianuarie 2011, când au izbucnit protestele populare, numită Revoluţia de Iasomie şi care l-au forţat să plece în exil în străinătate.
Noul guvern "apolitic" - rezultatul acordului dintre islamiştii din Ennahda şi opoziţie - va trebui acum să organizeze noi alegeri parlamentare şi prezidenţiale în termen de un an.
Sunt multe inovaţiile noii Constituţii, la prima post-revoluţie. A fost vrută în acest fel pentru a preveni o derivă autoritară în ţară şi a vizat în primul rând egalitatea între femei şi bărbaţi. Articolul 20 afirmă egalitatea de drepturi şi obligaţiile ambelor sexe, în timp ce articolul 45 prevede ca guvernul să protejeze nu numai drepturile femeilor, dar, de asemenea, să asigure egalitatea de şanse în cadrul consiliilor elective. În noua Constituţie Islamul este declarat religie de stat dar se exclude Sharia - legea islamică - ca bază a legilor ţării. De asemenea, în articolul 6 este garantată libertatea de credinţă şi de conştiinţă şi vine pusă interdicţia de a acuza pe cineva de apostazie.
Preşedintele Moncef Marzouki a definit adoptarea noii Constituţii o "victorie împotriva dictaturii", adăugând, însă, că drumul este încă "lung" pentru a stabili valorile democratice în ţară. Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon, a vorbit despre o "nouă etapă istorică" şi a declarat că el este convins că "exemplul tunisian ar putea fi un model pentru alte ţări care aspiră la reforme".
Cu toate acestea textul Constituţiei nu este pe placul tuturor. Susţinătorii Partidului integralist islamist Hizb ut-Tahriri, care luptă pentru crearea unui califat islamic, au demonstrat în stradă numind noua Constituţie mult prea "seculară".