UE se pregăteşte să impună tarife mult mai mari asupra importurilor din Ucraina

UE se pregăteşte să aplice tarife mult mai mari asupra importurilor din Ucraina în câteva săptămâni, lovind economia Kievului într-un moment crucial al luptei sale împotriva agresiunii ruse, potrivit Financial Times
Decizia de a pune capăt brusc acordurilor comerciale speciale – care permiteau majorităţii mărfurilor ucrainene să intre în UE fără taxe vamale – a fost luată după ce Polonia a condus o iniţiativă pentru a proteja fermierii din bloc, au declarat câţiva diplomaţi.
UE are un acord de liber schimb cu Ucraina, dar a mers mai departe în urma invaziei Moscovei din 2022 şi a suspendat temporar taxele vamale rămase.
Aceste acorduri expiră la 6 iunie, iar Blocul european intenţionează să le înlocuiască cu „măsuri tranzitorii” în timp ce cele două părţi îşi actualizează acordul comercial global.
Însă diplomaţii au afirmat că această propunere tranzitorie, trimisă recent statelor membre ale UE, ar reduce drastic contingentele fără taxe vamale pentru produsele agricole, care reprezintă o sursă vitală pentru fermierii şi bugetul Ucrainei.
Când a fost introdus pentru prima dată în 2022, regimul fără taxe vamale se aplica produselor ieftine din Ucraina, precum carnea de pasăre, grâul şi zahărul, dintre care o mare parte tranzita ţările UE în drum spre Africa şi Asia. Însă fermierii şi politicienii din Polonia, Franţa şi alte state au început curând să dea vina pe exporturile ucrainene pentru scăderea preţurilor interne.
Problema a dominat politica poloneză, guvernele succesive impunând interdicţii unilaterale asupra importurilor de cereale din Ucraina, încălcând regulile UE. Înaintea alegerilor prezidenţiale de duminică, Varşovia a cerut Comisiei să amâne negocierile comerciale extrem de nepopulare cu Kievul, pentru a reduce şansele candidatului opoziţiei naţionaliste, Karol Nawrocki, au declarat diplomaţii.
Un purtător de cuvânt al Comisiei a confirmat că acordurile postbelice nu vor fi reînnoite „deoarece în prezent lucrăm la revizuirea” acordului de liber schimb dintre UE şi Ucraina.
„Comisia analizează, de asemenea, posibile măsuri tranzitorii în cazul în care negocierile nu vor fi finalizate şi aplicate până la 6 iunie”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
„Este un semnal cu adevărat prost pentru Ucraina. Va dura cel puţin până în octombrie pentru a găsi o soluţie”, a declarat Bernd Lange, preşedintele comisiei pentru comerţ din Parlamentul European.
Guvernul ucrainean estimează că revenirea la condiţiile comerciale dinaintea războiului ar reduce veniturile sale cu aproximativ 3,5 miliarde de euro pe an.
„Este un pas uriaş înapoi. Ceea ce vedem acum este o lipsă de înţelegere”, a declarat Mykhailo Bno-Airiian, reprezentantul comercial al federaţiei patronale din Ucraina.