Tunisia: Din nou criză politică, demonstraţii anti-guvernamentale

Demonstraţii în Tunisia. (SALAH HABIBI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
02.09.2013

Mii de oameni au demonstrat în acest week-end în Tunisia cerând demisia guvernului lui Ali Larayedh. Organizat de Frontul Salvării Naţionale, blocul de opoziţie, demonstraţiile au adunat, potrivit unor surse de poliţie, 10.000 de oameni care au cerut, de asemenea, dizolvarea Adunării Naţionale constituente.

Potrivit mai multor observatori, criza politică care de luni de zile continuă să slăbească poziţiile partidului de Ennahda - principalul dintre cele trei partide din guvern - este încă departe de a fi rezolvată. Nici chiar negocierile mediate de către Uniunea Generală a muncitorilor tunisieni UGTT, sindicatul cel mai important) nu au condus până în prezent la progrese importante.

În declaraţiile în presă, Larayedh a declarat guvernul încearcă să menţină unitatea ţării şi a solicitat reluarea lucrărilor Adunării Constituante suspendate între timp.

Potrivit unor surse diverse, o parte a opoziţiei ar lua în considerare ideea de a impune un ultimatum (29 septembrie) pentru o schimbare de guvern în timp ce Frontul Salvării Naţionale cere demisia imediată a lui Ali Larayedh înainte de a se angaja în negocieri.

De ce o ţară în care un partid a obţinut o majoritate covârşitoare în Parlament şi, prin urmare, ar putea pune în aplicare agenda sa, este în criză?

Privind înapoi la ultimele câteva luni, asasinarea liderului de stânga Chokri Belaid survenită după ce, în luna iulie, deputatul Mohamed Brahmi a fost omorât şi el, arată clar există factori destabilizatori care operează la nivel politic. Dar factorii politici au un efect asupra unui alt lucru fundamental: criza economică tunisiană, care deja l-a costat funcţia pe Ben Ali, nu s-a rezolvat.

Ţara suferă de şomaj cronic, care se reflectă în pieţe şi în semnele de protest împotriva guvernului. După venirea la putere, Ennahda nu a reuşit să dea răspunsuri prompte şi de fond, iar acum plăteşte incertitudinile sale şi lipsa de experienţă a sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor