Trump anunţă că va ridica sancţiunile impuse Siriei / Statele Unite vor încheia un mega-acord cu Arabia Saudită

Preşedintele SUA, Donald Trump (st) şi prinţul Mohammed bin Salman - conducătorul Arabiei Saudite (Getty Images)
Redacţia
14.05.2025

Preşedintele Donald Trump şi-a început marţi vizita în Golf cu un anunţ surprinzător, potrivit căruia Statele Unite vor ridica sancţiunile impuse de mult timp Siriei, iar Arabia Saudită se angajează să investească 600 de miliarde de dolari în SUA, transmite Reuters.

Statele Unite au acceptat să vândă Arabiei Saudite un pachet de arme în valoare de aproape 142 de miliarde de dolari, potrivit Casei Albe, care l-a numit cel mai mare „acord de cooperare în domeniul apărării” pe care Washingtonul l-a încheiat vreodată.

Sfârşitul sancţiunilor împotriva Siriei ar fi un impuls enorm pentru o ţară devastată de mai bine de un deceniu de război civil. Rebelii conduşi de actualul preşedinte Ahmed al-Sharaa l-au răsturnat pe preşedintele Bashar al-Assad în decembrie anul trecut.

Vorbind la un forum de investiţii din Riad, la începutul unei vizite axate pe încheierea de acorduri, care a adus şi o serie de întâlniri diplomatice, Trump a declarat că acţionează la cererea conducătorului de facto al Arabiei Saudite, prinţul Mohammed bin Salman, de a ridica sancţiunile.

„Ce nu fac eu pentru prinţul moştenitor”, a spus Trump, stârnind râsete în sală.

El a afirmat că sancţiunile au avut un rol important, dar că acum este momentul ca ţara să meargă mai departe.

Măsura reprezintă o schimbare majoră a politicii SUA.

Statele Unite au declarat Siria stat sponsor al terorismului în 1979, au adăugat sancţiuni în 2004 şi au impus sancţiuni suplimentare după izbucnirea războiului civil în 2011.

Ministrul sirian de Externe, Asaad al-Shibani, a declarat că această mişcare marchează un „nou început” în procesul de reconstrucţie a Siriei. Trump a acceptat să-l întâmpine pe Sharaa în Arabia Saudită miercuri, a declarat un oficial al Casei Albe.

Trump şi prinţul moştenitor saudit au semnat un acord care vizează energie, apărare, minerit şi alte domenii. Trump a încercat să consolideze relaţiile cu saudiţii pentru a îmbunătăţi legăturile regionale cu Israelul şi a acţiona ca un bastion împotriva Iranului.

Acordul acoperă tranzacţii cu mai mult de 10 companii americane din domeniul apărării pentru domenii precum apărarea aeriană şi antirachetă, forţele aeriene şi spaţiale, securitatea maritimă şi comunicaţiile, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Nu este clar dacă acordul include şi avioanele Lockheed F-35, despre care surse spun că au fost discutate. Prinţul saudit a declarat că pachetul total ar putea ajunge la 1 trilion de dolari atunci când vor fi încheiate acorduri suplimentare în lunile următoare.

Arabia Saudită este unul dintre cei mai mari clienţi ai armelor americane, iar cele două ţări au menţinut legături puternice de zeci de ani, pe baza unui acord prin care regatul furnizează petrol, iar superputerea asigură securitatea.

Relaţiile s-au tensionat însă după ce, în 2018, asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, stabilit în SUA, de către agenţi saudiţi la Istanbul a provocat un scandal mondial. Serviciile de informaţii americane au concluzionat că bin Salman a aprobat o operaţiune de capturare sau ucidere a lui Khashoggi, un critic proeminent, dar guvernul saudit a negat orice implicare.

Trump nu a menţionat incidentul în timpul vizitei sale şi l-a numit pe bin Salman „un om incredibil”.

„Cred cu adevărat că ne plăcem foarte mult”, a spus Trump.

Trump va pleca miercuri de la Riad spre Qatar şi joi spre Emiratele Arabe Unite, într-o călătorie axată mai degrabă pe investiţii decât pe probleme de securitate în Orientul Mijlociu.

La eveniment au participat mai mulţi lideri de afaceri americani, printre care Elon Musk - şeful Tesla şi al DOGE, Sam Altman - CEO al OpenAI, Larry Fink - CEO al BlackRock, şi Stephen Schwarzman - CEO al Blackstone.

Trump a fost surprins în timp ce discuta cu mai mulţi oficiali saudiţi, printre care guvernatorul fondului suveran Yasir al-Rumayyan, CEO-ul Aramco Amin Nasser şi ministrul Investiţiilor Khalid al-Falih, în timp ce viziona machete ale proiectelor de dezvoltare fastuoase, în valoare de miliarde de dolari, ale regatului.

Bin Salman s-a concentrat pe diversificarea economiei saudite printr-un program major de reformă denumit Vision 2030, care include „giga-proiecte” precum NEOM, un oraş futurist de dimensiunea Belgiei. Petrolul a generat 62% din veniturile guvernului saudit anul trecut.

Regatul şi-a redus unele ambiţii, pe fondul creşterii costurilor şi al scăderii preţurilor petrolului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor