Şeful diplomaţiei franceze: UE trebuie să pregătească sancţiuni devastatoare care "să sufoce economia Rusiei"

Ministrul francez pentru Europa şi Afaceri Externe, Jean-Noel Barrot, consideră că Uniunea Europeană trebuie să se concentreze pe un nou pachet de sancţiuni menit să sugrume economia rusă şi să-l forţeze pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, să pună capăt războiului împotriva Ucrainei.
Potrivit Reuters, Barrot a făcut aceste declaraţii după ce UE a adoptat cel de-al 17-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, afirmând că impactul măsurilor de până acum a fost insuficient. El a subliniat că Uniunea Europeană trebuie să-şi coordoneze acţiunile cu Statele Unite, unde Congresul a pregătit măsuri devastatoare în cazul în care preşedintele american Donald Trump decide să exercite presiuni asupra Moscovei.
„Va trebui să mergem mai departe, pentru că aceste sancţiuni masive nu l-au descurajat până acum pe Vladimir Putin să continue războiul său de agresiune împotriva Ucrainei. Aşadar, trebuie să fim pregătiţi să extindem sancţiuni devastatoare care ar putea sufoca economia Rusiei odată pentru totdeauna”, a declarat Barrot, citat de European Pravda.
Acesta a adăugat că va purta discuţii cu senatorul american Lindsey Graham în legătură cu proiectul de lege privind sancţiunile pe care acesta le pregăteşte.
Ministrul francez de externe a menţionat că proiectul prevede introducerea unor tarife vamale de 500% pentru ţările care importă petrol rusesc.
„Rusia a găsit modalităţi de a ocoli blocada impusă de Europa şi Statele Unite, aşa că închiderea robinetului i-ar pune cu adevărat mâna în gât”, a adăugat el.
Noul pachet de sancţiuni al UE, al 17-lea la număr, vizează în special aşa-numita „flotă din umbră”, aproape 200 de nave – inclusiv petroliere – fiind supuse restricţiilor. Ambasadorii UE au aprobat, de asemenea, sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei pentru încălcări ale drepturilor omului, intervenţii hibride în lume şi proliferarea armelor chimice.
De asemenea, potrivit rapoartelor, Comisia Europeană intenţionează să continue înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei. După aprobarea celui de-al 17-lea pachet, se aşteaptă să înceapă lucrul la cel de-al 18-lea pachet de sancţiuni al UE.