Serviciile secrete americane sugerează că Israelul încearcă să îl atragă pe Trump într-un atac preventiv împotriva Iranului
![](https://image.epochtimes-romania.com/2013/03/70910_top.jpg)
Un nou raport publicat miercuri în The Wall Street Journal a analizat o evaluare a serviciilor de informaţii americane care concluzionează că Israelul remarcă în prezent o deschidere pentru atacuri asupra siturilor nucleare iraniene, simţind slăbiciunea Teheranului, după ce conducerea Hezbollah a fost decimată, Assad a fost detronat în Siria şi în urma unor atacuri majore între Israel şi Republica Islamică anul trecut, notează Zerohedge.
Concluzia principală a raportului este următoarea: „Analiza serviciilor de informaţii a constatat că Israelul ar face presiuni asupra administraţiei Trump pentru a sprijini atacurile, considerând că este mai probabil că acesta să se alăture unui atac decât fostul preşedinte Joe Biden, temându-se că fereastra de oportunitate pentru oprirea programului militar nuclear iranian se închide, au declarat două dintre persoanele familiarizate cu informaţiile”.
Evaluarea, realizată de mai multe agenţii de informaţii, a fost emisă la câteva săptămâni de la preluarea mandatului de către Trump, dar o concluzie similară de monitorizare a fost transmisă preşedintelui Trump la intrarea acestuia în Biroul Oval.
„Comunitatea serviciilor de informaţii americane a produs un al doilea raport livrat în primele zile ale administraţiei preşedintelui Trump, care reiterează faptul că Israelul ia în considerare astfel de lovituri asupra instalaţiilor nucleare iraniene, potrivit unuia dintre oficialii americani familiarizaţi cu informaţiile”, continuă WSJ.
Dar se mai spune că Israelul ar trebui probabil să se bazeze pe ajutorul Pentagonului.
WSJ citează oficiali militari americani care au ajuns la concluzia că „sprijinul militar şi muniţiile americane ar fi probabil necesare pentru un atac israelian asupra siturilor nucleare puternic fortificate ale Iranului, având în vedere complexitatea acestora”.
Deşi Trump a adoptat o poziţie pro-israeliană dură în ceea ce priveşte criza din Gaza, spunând chiar săptămâna aceasta Hamas-ului că trebuie să elibereze toţi prizonierii israelieni rămaşi până sâmbătă la prânz, altfel va fi dezlănţuit „iadul”, el a promis, de asemenea, de mult timp să pună capăt „conflictelor nefondate” şi aventurismului militar străin inutil în străinătate.
Un atac major comun SUA-Israel asupra instalaţiilor nucleare iraniene se încadrează cu siguranţă în definiţia unui „confllict nefondat” din perspectiva opiniei publice americane, având în vedere că oboseala s-a instalat de mult timp şi în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, din cauza rolului costisitor al Washingtonului în acesta.
Cu toate acestea, în timpul primului său mandat, Trump a dat dovadă de oarecare impulsivitate, ordonând atacul riscant cu dronă care l-a eliminat pe Qasem Soleimani, şeful Forţei Quds a IRGC pe aeroportul din Bagdad în ianuarie 2020.
Dar, cu siguranţă, noul raport WSJ semnalează că oficialii israelieni încearcă să tragă administraţia Trump într-un conflict sporit cu Iranul.
"Iranul este mai expus ca niciodată atacurilor asupra instalaţiilor sale nucleare", a anunţat în noiembrie ministrul israelian al Apărării, Israel Katz. „Avem ocazia să ne atingem cel mai important obiectiv - să contracarăm şi să eliminăm ameninţarea existenţială la adresa statului Israel”.
Trump a avertizat luni că nicio opţiune nu este exclusă pentru a-i împiedica pe iranieni să obţină statutul de putere militară nucleară. Dar el pare, de asemenea, să fie favorabil unei soluţii negociate mai paşnice.
Trump a declarat pentru Fox că împiedicarea dezvoltării de către Iran a armelor nucleare ar putea fi realizată fie „cu bombe, fie cu o bucată de hârtie scrisă”. Avertismentul a venit la o săptămână după ce a restabilit politica de „presiune maximă” şi noi sancţiuni vizând petrolul printr-un ordin executiv.
În mod crucial, el a concluzionat: „Cred că Iranului i-ar plăcea să ajungă la o înţelegere şi mi-ar plăcea să ajung la o înţelegere cu ei fără să-i bombardez.”
Există o mulţime de consultanţi care adoptă linia dură în privinţa Iranului, în administraţia Trump, dar întrebarea va fi dacă vor câştiga oficialii cu tendinţe non-intervenţioniste - cum ar fi Tulsi Gabbard, recent confirmată director al serviciilor naţionale de informaţii.
Aparent, serviciile americane de informaţii, inclusiv CIA, încă nu au evaluat că Iranul este hotărât să construiască o bombă, în ciuda evidenţelor - un lucru la fel de ciudat.