Tunisia, noua Constituţie - egalitate între bărbaţi şi femei

Egalitatea absolută între bărbaţi şi femei intră pentru prima dată în Constituţia tunisiană. Adunarea Constituantă tunisiană a aprobat un articol din Proiectul de Constituţie care introduce egalitatea "fără nicio discriminare" în faţa legii între "cetăţeni şi cetăţene".
Femei din Tunisia demonstrând pentru drepturile lor, 13 august 2012 (FETHI BELAID / AFP / GettyImages)
Mioara Stoica
06.01.2014

Egalitatea absolută între bărbaţi şi femei intră pentru prima dată în Constituţia tunisiană. Adunarea Constituantă tunisiană a aprobat un articol din Proiectul de Constituţie care introduce egalitatea "fără nicio discriminare" în faţa legii între "cetăţeni şi cetăţene".

"Toţi cetăţenii, bărbaţi şi femei, au aceleaşi drepturi şi obligaţii", se arată în articolul 20 din viitoarea Carte Constituţională din Tunisia, care a fost aprobat de către Adunarea Naţională cu 159 de voturi din 169. Regula prevede pentru prima dată în istoria ţării o egalitate de gen, bărbat/femeie, "fără discriminare".

Tunisia încearcă să adopte textul integral al noului Proiect de Constituţie până la 14 ianuarie, când va avea loc cea de-a treia aniversare de la răsturnarea dictatorului Zine El Abidine Ben Ali, zi care a marcat începutul seriei de proteste cunoscute ca "Primăvara arabă".

După anii '50, când şi-a câştigat independenţa faţă de Franţa, Tunisia a fost una dintre puţinele ţări din lumea arabă care s-a bucurat de cele mai multe legi liberale în ceea ce priveşte drepturile femeilor, dar s-a temut că guvernul condus de către islamişti intenţionează să facă paşi înapoi. Partidul islamist Ennada, care conduce guvernul şi care a promis să se retragă imediat ce Constituţia va fi aprobată, a fost, de fapt, puternic criticat atunci când a încercat să impună ideea de "complementaritate" de gen, mai degrabă decât "egalitate".

Cu toate acestea, unele organizaţii internaţionale pentru drepturile omului şi-au exprimat rezervele cu privire la articol, subliniind unele limitări, în special, faptul de a nu preciza drepturile cetăţenilor şi de a nu clarifica conceptul de discriminare. "Articolul 20 ar trebui să precizeze că discriminarea, directă sau indirectă, pe criterii de rasă, sex, limbă, religie, opinie politică, origine socială şi statut, este interzisă", au menţionat într-o declaraţie, săptămâna trecută, mai multe ONG-uri, printre care Amnesty Internaţional şi Human Rights Watch.

Acest prim pas a fost realizat dar drumul spre succes al viitoarei Constituţii care protejează drepturile femeilor tunisiene este încă lung. De exemplu, trebuie să mai fie aprobat articolul 45 care garantează protecţia drepturilor femeilor de către stat şi "egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei".

În cele din urmă, odată ce parlamentarii au votat, articol cu articol, tot proiectul de lege, Constituţia ca un întreg trebuie să fie aprobată de către două treimi din cei 217 membri ai Parlamentului, iar în cazul în care nu se obţine un cvorum, trebuie să fie confirmată de către un referendum popular.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor