Trump spune că ar ameninţa cu aruncarea Iranulului "în aer" din cauza organizării de tentative de asasinat

Donald Trump (COTT OLSON / Getty images)
Arjun Singh
26.09.2024

Fostul preşedinte Donald Trump a declarat pe 25 septembrie că, dacă s-ar afla în Biroul Oval, ar ameninţa să arunce Iranul „în aer” dacă ar da peste informaţii privitoare la organizarea de către Republica Islamică, de atentate împotriva foştilor preşedinţi sau a candidaţilor la preşedinţie.

Comentariile sale au survenit după ce Biroul Directorului Serviciului Naţional de Informaţii a informat campania Trump la 24 septembrie cu privire la ameninţări „reale şi specifice” din partea Iranului de a-l „asasina [pe Trump] într-un efort de a destabiliza şi semăna haos în Statele Unite”, potrivit campaniei.

Citiți și Dezvăluiri privind un al treilea complot de asasinare care îl viza pe Trump. Iranul ar fi fost implicat [TIME]

În timpul administraţiei sale, Trump a impus sancţiuni severe Iranului şi a ordonat asasinarea generalului-locotenent Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds, în ianuarie 2020.

Soleimani era cunoscut pentru organizarea de numeroase atentate în Orientul Mijlociu.

Oficialii iranieni au promis să răzbune asasinarea generalului.

Luând cuvântul la un eveniment de campanie în Mint Hill, Carolina de Nord, Trump a declarat: „Dacă aş fi preşedinte, aş informa ţara care ameninţă - în acest caz, Iranul - că, dacă faceţi ceva pentru a vătăma acea persoană, vom arunca în aer cele mai mari oraşe ale voastre şi ţara însăşi.

„Trebuie să îl informăm ... că dacă ataci foşti preşedinţi sau candidaţi la preşedinţie, ţara ta va fi făcută praf”.

Guvernul iranian a respins acuzaţiile potrivit cărora ar fi încercat să-l ucidă pe Trump, afirmând că, în schimb, încearcă să ia măsuri legale împotriva sa pentru moartea lui Soleimani.

Preşedintele Iranului, Masoud Pezeshkian, este în prezent în vizită la New York pentru a participa la cea de-a 79-a sesiune a Adunării Generale a ONU. Legea federală impune ca Pezeshkian, în calitate de şef de stat străin, să fie protejat de serviciile secrete americane în timp ce se află în Statele Unite - o situaţie pe care Trump a criticat-o având în vedere presupusele încercări ale Iranului de a-l ucide.

Trump nu este primul oficial american care ar fi fost vizat de Iran. Fostul secretar de stat Mike Pompeo şi fostul consilier pe probleme de securitate naţională John Bolton, care au făcut parte din administraţia lui Trump şi au fost susţinători ai politicii sale privind Iranul, s-au confruntat cu ameninţări continue din partea ţării - prelungindu-şi funcţionarea echipelor de securitate furnizate de guvern mult timp după ce au părăsit funcţia.

„Preşedintele Iranului se află în ţara noastră în această săptămână. Avem mari forţe de securitate care îl păzesc şi totuşi ne ameninţă fostul preşedinte şi candidatul principal pentru a deveni următorul preşedinte al Statelor Unite - cu siguranţă un set ciudat de circumstanţe”, a declarat Trump.

Iranul a organizat, de asemenea, atacuri cibernetice asupra campaniei lui Trump, au confirmat agenţiile americane de informaţii. La începutul lunii iulie, Iranul a obţinut date pe care a încercat ulterior să le furnizeze campaniei preşedintelui Joe Biden. Campania lui Biden nu a utilizat informaţiile, potrivit agenţiilor federale de aplicare a legii care investighează incidentul.

Tentativele de asasinat asupra lui Trump au determinat sporirea securităţii la mitingurile sale de campanie. În prezent, atunci când se află în aer liber, Trump vorbeşte din spatele unui ecran de sticlă antiglonţ care îi înconjoară podiumul.

Trump a abordat, de asemenea, ancheta în curs de desfăşurare a celor doi bărbaţi decedaţi - Thomas Matthew Crooks şi Ryan Wesley Routh, care ar fi încercat să îl ucidă pe fostul preşedinte la 13 iulie şi, respectiv, la 15 septembrie.

El a declarat că Apple, care produce iPhone-ul, ar trebui să coopereze cu ancheta FBI privind atacatorii, ajutând la deblocarea anumitor aplicaţii de mesagerie text criptată pe care aceştia le-au folosit, care ar fi ridicat probleme pentru anchetă.

„FBI nu a reuşit să spargă cele trei aplicaţii. În al doilea caz, asasinul avea şase telefoane mobile în maşină, iar FBI nu a reuşit, de asemenea, să le penetreze securitatea”, a declarat Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor