Canada - Justin Trudeau supravieţuieşte votului de blam, dar alte probleme persistă

Premierul Canadei, Justin Trudeau. (Captură Foto)
Redacţia
26.09.2024

Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei, a supravieţuit cu uşurinţă unui vot de încredere după ce principalul său rival politic nu a reuşit să adune suficient sprijin pentru a pune capăt celor nouă ani de guvernare a Partidului Liberal, scrie Guardian.

Parlamentarii din Camera Comunelor au votat 211-120 pentru a respinge o moţiune a Partidului Conservator, aflat în opoziţie oficială, care declara o lipsă de încredere în guvernul liberal minoritar al lui Trudeau.

Trudeau, a cărui popularitate a scăzut pe fondul nemulţumirii legate de creşterea preţurilor şi de criza imobiliară, a devenit mai vulnerabil din punct de vedere politic luna aceasta, când partidul mai mic Noua Democraţie a rupt un acord din 2022 pentru a-l menţine la putere până la alegerile programate pentru sfârşitul lunii octombrie 2025.

În ciuda faptului că a supravieţuit votului, pentru Trudeau se prefigurează alte provocări. Mai devreme în cursul zilei, liderul Blocului separatist Québécois a declarat că va încerca să dărâme guvernul dacă acesta nu va fi de acord rapid cu cererile Blocului.

Liberalii lui Trudeau se vor confrunta în curând cu un al doilea vot privind una dintre măsurile sale bugetare, care este, de asemenea, o chestiune de încredere, dar se aşteaptă să supravieţuiască şi acestuia.

„Vom lucra act legislativ cu act legislativ, problemă cu problemă, negociind cu diferitele partide politice”, a declarat Gould reporterilor.

Conservatorii de centru-dreapta au un avans mare în sondajele de opinie înainte de alegerile care trebuie convocate până la sfârşitul lunii octombrie 2025.

Conservatorii spun că doresc alegeri cât mai curând posibil pe motiv că canadienii nu îşi pot permite o creştere planificată a taxei federale pe carbon. De asemenea, ei spun că cheltuielile federale şi criminalitatea au crescut sub liberali.

„Este destul. Costurile au crescut, taxele au crescut, criminalitatea a crescut şi timpul trece”, au afirmat conservatorii într-o declaraţie.

Trudeau, deşi recunoaşte nemulţumirea publicului, i-a acuzat pe conservatori că fac politică în loc să se concentreze pe nevoile oamenilor.

Liderul Blocului, Yves-Francois Blanchet, a declarat că îl va menţine pe Trudeau la putere cel puţin până la sfârşitul lunii decembrie dacă acesta acordă mai mulţi bani persoanelor în vârstă şi a promis să protejeze un sistem de tarife şi cote care protejează producătorii de lactate, dintre care mulţi locuiesc în Quebec.

În cazul în care guvernul nu va face acest lucru în mod oficial până la 29 octombrie, Blocul va discuta cu partidele din opoziţie în vederea înlăturării lui Trudeau, a declarat el reporterilor.

Dar pentru a reuşi, el ar avea nevoie de sprijinul NPD, care l-a susţinut şi el pe Trudeau miercuri. Sondajele arată că şi acest partid ar avea probleme dacă ar fi convocate alegeri acum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor