O navă de război rusească a tras "focuri de avertisment" asupra unui vas de pescuit norvegian

Distrugătorul rus Amiral Levchenko (Flota de Nord a Rusiei)
Redacţia
26.09.2024

O navă rusească de război care lua parte la exerciţii navale a tras un foc de avertisment asupra unui vas de pescuit norvegian în Oceanul Arctic la începutul acestei luni, a declarat luni căpitanul vasului pentru presa locală, potrivit The Moscow Times.

Confruntarea a avut loc la 12 septembrie în Marea Barents între distrugătorul antisubmarin Admiral Levcenko - una dintre cele mai mari nave de război ale Rusiei - şi Ragnhild Kristine, o mică barcă de pescuit norvegiană, potrivit postului de presă norvegian FriFagbevegelse.

Deşi nava rusească se afla în afara apelor teritoriale, era totuşi în zona economică exclusivă a Norvegiei, unde Marina rusă efectua exerciţii navale planificate cu foc real, ca parte a exerciţiilor globale cunoscute sub numele de Ocean-2024.

Căpitanul vasului de pescuit, Oystein Orten, a declarat că amiralul Levcenko i-a avertizat să „părăsească zona”.

„I-am răspuns că nu se pune problema să ne mutăm. Aveam paragate de luat la bord”, a declarat Orten.

Nava de război de 163 de metri a accelerat apoi spre barca de pescuit de 15 metri, claxonând 15 secunde, înainte de a trage un foc de avertisment care a explodat în apa din apropiere.

„A fost o explozie puternică, barca noastră se zguduia”, a povestit Orten, adăugând că ambarcaţiunea sa a plecat, navigând în timp ce era urmărită de nava de război rusă până când a ajuns în siguranţă.

Un purtător de cuvânt militar norvegian a confirmat o întâlnire între marina rusă şi vasul de pescuit, dar a declarat că nu a fost observată nicio lovitură de avertisment.

„Pescarii ar fi putut experimenta situaţia în mod diferit”, a declarat locotenent-colonel Vegard Finberg, citat de Barents Observer.

Pescarii norvegieni au protestat în mod repetat faţă de exerciţiile navale extinse ale Rusiei în Marea Barents în ultimii ani, potrivit Barents Observer.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor